Hyvin harva Suomessa asuva muslimi haluaisi tuoda Suomeen muslimien sharia-lakia, vaikka itse noudattavat sitä , sanoo Mellunmäen moskeijan imaami Abbas Bahmanpour.

Bahmanpour tarkentaa Uuden Suomen haastattelussa homoseksuaaleja ja islamia koskevaa lausuntoaan, joka hätkähdytti keskustelijoita ja katsojia Ylen Islam-illassa tiistaina.

–Olisin halunnut tarkentaa sielläkin, mutta en saanut puheenvuoroa, että ei homoudesta islamissa saa mitään tuomiota. Tuomio tulee julkisesta homoseksiaktista, Bahmanpour sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse keskiviikkona.

Bahmanpourilta kysyttiin Ylen keskustelussa islaminuskon suhtautumisesta homouteen. Vastaus alkoi, että islam ”suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena”.

–Samalla tavalla kuin se suhtautuu esimerkiksi aviorikokseen ja insestiin, Bahmanpour vastasi.

–Siitä tulee kuolemantuomio, Bahmanpour vastasi Ylen toimittajien kysymykseen rangaistuksesta.

Bahmanpour tarkensi, että vähintään neljän ihmisen pitää nähdä itse akti, jotta asiasta rangaistaan. Omassa kodissa harrastettua samaa sukupuolta olevien seksiä Bahmanpourin mukaan paheksutaan, mutta kuolemantuomiota siitä ei saa.

–Se on syntiä ja Jumala tuomiopäivänä kysyy, miksi näin teitte. Mutta laki ei puutu siihen, mitä ihmiset tekevät kotinsa yksityisyydessä, Bahmanpour sanoo.

Mikä teidän oma kantanne on siihen, että joissain islamilaisen maailman maissa voidaan tuomita kuolemanrangaistus homoseksuaalisuudesta? Hyväksyttekö tämän?

–Mun mielestä maissa päätetään itse, miten siellä toimitaan. Suomalaisena voin sanoa, että Suomessa pitää noudattaa Suomen lakeja. Mitä muissa maissa tehdään, se on niiden asia, Bahmanpour sanoo.

–En usko siihen, että meidän pitäisi tuputtaa meidän maailman asioita muille. Olen siinä mielessä liberaali, että en usko, että meidän näkemykset ovat sellaisia, että niitä pitäisi tuputtaa. Voimme kertoa, mihin uskomme ja miksi meidän näkökulma on tärkeä, mutta emme voi pakottaa muita mukautumaan siihen.

Bahmanpourin mielestä etenkin perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo ja kansanedustaja Olli Immonen (ps.) tulkitsivat keskustelussa väärin hänen lausuntoaan.

–Persut vääntelivät asian sellaiseksi, että pelkästä homoudesta tulee kuolemantuomio, mutta ei se todellakaan ole näin missään tapauksessa, hän sanoo.

Simon Elo kirjoittaa keskustelusta Puheenvuoron blogissaan keskiviikkona.

–Vain perussuomalaisten edustajat puolustivat tosipaikassa sukupuolten tasa-arvoa kaikille ja seksuaalivähemmistöjen oikeutta elää Suomessa, Elo kirjoittaa viitaten Bahmanpourin lausunnon ohittamiseen ohjelmassa.

–Nyt asia vain ohitettiin vaivautuneella hiljaisuudella ja naurulla. Häpeällistä, että länsimaisia arvoja ei puolusteta yhtenäisesti, Elo jatkaa.

Elo kritisoi myös Bahmanpourin toteamusta, jonka mukaan homoseksuaaleille olisi islamilaisen sharia-lain perusteella annettu kuolemantuomio vain erittäin harvoin. Elo viittaa raportteihin Iranin seksuaalivähemmistöjen kuolemantuomioista.

Tampereen hiippakunnan dekaani, Kirkkohallituksen Kirkko ja islam –työryhmän puheenjohtaja Ari Hukari sanoo Uudelle Suomelle, että julkihomoudesta tuomitaan kuolemantuomioita vain harvoissa islamilaisen maailman maissa, joihin kuuluvat muun muassa Iran ja Afganistan.

Hukarin mukaan Suomessa on yksittäisiä muslimeja, jotka toivovat islamilaista sharia-lakia Suomeen. Sharia-lakia Suomeen toivovat eivät Hukarin ja Bahmanpourin mukaan haluaisi muuttaa koko Suomen lainsäädäntöä, vaan ulottaa sen koskemaan vain muslimiyhteisöä.

–Ne, jotka haluavat sharia-lakia Suomeen ovat pienessä vähemmistössä, eivätkä ole ehkä ajatelleet asiaa loppuun asti, kommentoi Bahmanpour.

Hänen mielestään ”Suomessa pitää olla yksi ja sama laki kaikille”.

–Emme me voi soveltaa yhtä lakia toisille ja toista toisille. Se olisi epäreilua, Bahmanpour sanoo.

Ari Hukarin mukaan joillain harvoilla muslimeilla on tavoitteena Euroopan islamisaatio pitkällä tähtäimellä.

–Toki on jyrkän linjan traditionalisteja, jotka haluaisivat sharia-lain laajamittaisesti voimaan, mutta yleensä maltilliset muslimit toivovat jonkinlaisia myönnytyksiä perheoikeuteen liittyvissä yksityiskohdissa, Hukari sanoo.

–Erittäin, erittäin harva haluaa tällaista. Joillain on ehkä vaikeuksia sopeutua uuteen yhteiskuntaan ja haluavat tehdä siitä kotimaansa kaltaisen, Bahmanpour kommentoi.

Onko Suomessa muslimeja, jotka haluaisivat myös Suomeen lainsäädännön, jossa homoseksuaaleja uhkaisi kuolemantuomio?

–Saattaa olla yksittäisiä ihmisiä, jotka ajattelevat näin. Voin vakuuttaa, että valtaosa muslimeista ajattelee, että sharia-lain soveltamista käsien katkomisineen, kivittämisineen ja kuolemantuomioineen ei hyväksytä, Hukari vastaa.

–Jokainen harras muslimi haluaisi elää sharia-lain mukaan, mutta ei hyvin harva haluaisi pakolla tuoda sitä Suomeen, Bahmanpour sanoo.