Tänään Oslossa Nobelin rauhanpalkinnon jakotilaisuudessa yksi tuoli jää tyhjäksi: Liu Xiaobon tuoli. Kukaan ei saavu noutamaan vuoden 2010 rauhanpalkintoa, sillä Kiina on estänyt Liuta ja hänen perhettään osallistumasta palkintogaalaan.

Viimeksi rauhanpalkinnon saaja ei osallistunut palkintotilaisuuteen vuonna 1936, kun Saksan johtaja Adolf Hitler esti saksalaista pasifistia Carl von Ossietzkyä matkustamasta Osloon, kertoo uutistoimisto AP.Liu Xiaobo on kiinalainen toisinajattelija, joka on vaatinut kotimaahansa vapaita vaaleja ja monipuoluejärjestelmää.

Liu on tuomittu 11 vuoden vankeuteen, ja poliisijoukot seisovat uutislähteiden mukaan vartioimassa hänen vaimoaan, joka on määrätty kotiarestiin Pekingissä.

Peking on myös painostanut ulkomaalaisia diplomaatteja, jotta nämä eivät osallistuisi tänään järjestettävään tilaisuuteen. Bloombergin laskelmien mukaan 20 maata tukee Kiinaa ja jättää palkintoseremonian väliin.

Pääosa boikotoivista maista ovat yksinvaltaisia yhteiskuntia kuten Kuuba, Saudi-Arabia ja Vietnam. Yhdysvaltain liittolaisista Kolumbia ja Egypti jättää saapumatta Osloon.

Liun vieraaksi on kutsuttu joukko korkea-arvoisia vaikuttajia, mukana vihreiden euroedustaja ja EU:n ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala. He eivät ota palkintoa vastaan.