Usean yhtiön hallituksessa toiminut vuorineuvos Jorma Eloranta pitää Postiin liittyvää tilannetta huolestuttavana.

”Tilanne on vakava. Tämä ylittää puoluepoliittisen taktikoinnin rajat. Tietynlainen kunnioitus demokraattisesti valittuja instituutioita kohtaan on nyt punninnassa”, Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Eloranta sanoo.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi torstaina eduskunnassa, että Posti toimi kiistellyssä tes-siirrossa vastoin valtio-omistajan tahtoa. Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola tiedotti tänään, että pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut -yhtiöön on ollut valtion omistajaohjauksen tuki. LUE LISÄÄ:

”Demokratiassa puolueiden edustajat ja ministerit pyrkivät saamaan kannatusta omalle puolueelleen ja ajatuksilleen. Yritys pyrkii hoitamaan asioita niin, että se menestyy. Usein nämä pyrkimykset eivät ole yhdenmukaisia. Koska demareita on ay-puolella ja hallituksessa, on muita epävirallisia ohjauskanavia, jotka sotkevat selkeää Corporate Governancea. Se on tässä toinen perimmäinen syy. Toinen on Postin vaikea liiketoimintatilanne.”

Eloranta ei pidä uskottavana, ettei omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) olisi informoinut pääministeriä.

”Kyllä pääministeri on varmasti itsekin ottanut selkoa ja antanut sen perusteella lausunnon, joka poikkeaa olennaisesti siitä, mitä Postin hallituksen puheenjohtaja on julkisuuteen Postin puolesta tietoon saattanut. Asiat eivät saisi kulkea näin.” LUE MYÖS:

Eloranta kertoo, että hän on ”tottunut luottamaan” Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjolaan.

”Luotan siihen, että Postin hallitus on antanut asianmukaisen selonteon.”

Eloranta muistuttaa, että Posti on vaikeassa muutostilanteessa.

”Kirjepostin määrä on vähentynyt ja toisaalta pakettien puolelle ja muutenkin kuljetukseen on tullut uutta kilpailua. Tällainen transformaatio vaatii vahvaa yksituumaisuutta hallitukselta, toimivalta johdolta ja henkilöstöltä. Nyt on onnistuttu synnyttämään tilanne, jossa Posti todennäköisesti menettää markkinaosuuksia ja häviää kilpailuita.”

LUE SEURAAVAKSI: