Suomalainen tavallinen hernekeitto on koko lailla lihatonta kasvissoppaa, kun sitä vertaa ruotsalaiseen hyvin lihaisaan ”sotilaan hernekeittoon”, ilmenee vertailussa, jonka on suorittanut helsinkiläinen bloggaaja Matti Niiranen.

Uusi Suomi on tarkastanut hänen havaintonsa ja todennut sen periaatteessa pitävän kutinsa. Tosin tämä on vain osatotuus, sillä Suomestakin löytyy ainakin yksi lihaisa erikoishernekeitto, jos kohta sekään ei ole aivan yhtä lihaisaa kuin Ruotsin vastaava.

- Heinäkuussa on aikaa lukea jopa hernekeittopurkin tuoteseloste. Näin siinä sanotaan: "Lihapitoisuus 5%. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 7%". Lihaan verrattavia valmistusaineita - mitä ihmettä ne ovat? Olisiko purkissa 2% jauhoja, porkkanaa, sian suolia vaiko peräti possun saparoita?, Niiranen kirjoittaa Vapaavuoro-blogissaan.

Uusi Suomi kaivoi kaapista suomalaisen perinteisen hernekeittopurkin, jonka lihaluvut olivat vielä surkeammat: ”lihapitoisuus 3%, lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 4%”.

Paljastuu suomalaista perushernekeittoa vähemmän mairitteleva totuus, kun näitä lukuja vertaa Ruotsissa myytävään tuotteeseen nimeltä Soldatens ärtsoppa - extra mycket fläskkött. Se siis nimessäänkin mainostaa jo lihapitoisuuttaan, eikä valehtele: 19% sianlihaa ja läskiä 4,1%. Tosin löytyy Suomestakin lihaisa juhlahernekeitto, jossa lihapitoisuus on 16 %.

Suomalaiset purkkihernekeitot saavat keittovertailua tehneeltä Matti Niiraselta kokonaisuutena varsin tylyn arvion:

- Purkkirokka on epämääräisestä sisällöstään huolimatta toki kiireessä ihan kelpoa, mutta vain jatkettuna ja maustettuna. Pula-aikana varmaan olisi herkkua sellaisenaan, hän arvostelee.