Front Capitalin päästrategin Ari Aaltosen mukaan Suomen taloudella on pitkä korpivaellus edessään.

Hän sanoo, että perimmiltään Suomen ahdingossa on kyse siitä, että talouden rakenteet ja toimintatapa ovat pitkälti markka-ajalta, eli talouden sopeutuminen euroaikaan on täysin kesken.

-Julkisen talouden hyvä tilanne vuosituhannen vaihteessa antoi Suomelle lisäaikaa vitkutella rakenteiden ja toimintatapojen uudistamisessa. Nyt maailmantalouden globalisaatio ja jäsenyys eurovaluutassa entisestään kärjistää vaatimusta muutokselle, Aaltonen kirjoittaa katsauksessaan.

Aaltonen näkee Suomen nykytilanteessa on yllättävän paljon yhteistä 1990-luvun lamaa edeltävään taloustilanteeseen. Tällaisia yhteneväisyyksiä ovat muun muassa suhteellisesti vahvan valuutan aiheuttamat haasteet kilpailukyvylle sekä vaihtotaseen alijäämäisyys. Myös asumiseen ja varsinkin asuntojen hintoihin liittyvissä korkeissa kustannuksissa ja kotitalouksien korkeassa velkaatumisasteessa on selkeää yhteneväisyyttä.

Erojakin on.

-Kun verrataan 1990-luvun alun laman dynamiikkaa ja tämänhetkistä tilannetta on selvää, että 1990-luvun alussa ongelmat ja ahdinko johtivat nopeaan ratkaisuun ja muutokseen. Tuolloin päättävillä tahoilla oli paremmat välineet ja edellytykset korjata tilanne, asiat olivat ns. enemmän omissa käsissä, vaikka verrattain radikaaleja ja kipeitä toimenpiteitä täytyikin tehdä, Aaltonen sanoo.

Nyt mahdollisuudet korjata tilannetta ovat Aaltosen mukaan lähes olemattomat.

-Suomi on nyt eräänlainen taloudellinen ajopuu, joka odottaa ihmettä. Tilannetta hankaloittaa myös se tosiasia, että millään taholla ei ole kykyä eikä päättäväisyyttä tehdä tilanteelle yhtään mitään.

Luottoluokittaja Moody’s toisti keskiviikkona Suomen Aaa-luottoluokituksen. Lue täältä, miten ranskalaisen BNP Paribas Investment Partners –pankin pääekonomisti William de Vijlder kommentoi Suomen tilannetta.