Venäjän tuonti länsimaista voi romahtaa noin 25 prosenttia Ukrainan kriisin takia, arvioi elinkeinoelämän keskusliitto EK.

–Tällä olisi isot vaikutukset Suomen talouteen, EK:n Venäjän asioista vastaava johtaja Kai Mykkänen kertoi EK:n tiedotustilaisuudessa tänään tiistaina.

Ukrainan kriisi vaikuttaa Venäjän talouteen. Rupla heikkenee ja investoinnit vähenevät.

–Jos tämä kriisi kärjistyy ja pitkittyy, mikä on ihan mahdollinen skenaario, voi ihan realistisesti odottaa, että Venäjän tuonti lännestä romahtaa esimerkiksi neljänneksen, Mykkänen sanoi.

Moskovan pörssi on tänään ollut nousussa, mikä kuitenkin indikoi Mykkäsen mukaan sitä, että markkinat uskovat kriisin olevan nopeasti ohi. Mykkäsen mukaan kriisissä voi käydä hyvin tai huonosti.

–Markkinat ovat kohtuullisen optimistisia, että tämä oli Venäjän kliimaksi Krimin tilanne pystytään suurvaltojen välillä sopimaan, Mykkänen sanoi.

Negatiivinen vaihtoehto on, että herkkä tilanne kärjistyy entisestään.

–On puhuttu Itä-Ukrainan miehityksestä tai Krimin tilanne voi kääntyä aseellisemmaksi. Tässä vaiheessa vaivuttaisiin voimakkaaseen pakotekierteeseen ja pitkään epävarmuuteen. Se on aina huono asia markkinoille, Mykkänen kertoi.

Ukrainan kriisin merkittävin vaikutus Suomelle on Mykkäsen mukaan vaikutukset vientiin. Hänen mielestään on realistista, että Venäjän tuonti tippuu neljänneksen.

–Voi hyvin realistisena odotuksena pitää, että se voisi tarkoittaa Suomelle 0,5-1 prosentin tiputusta bruttokansantuotteeseen tälle vuodelle. Se voisi saatella Suomen talouden, joka on muutenkin heikossa tilassa, tappioon, Mykkänen sanoi.

Suomesta viedään Venäjälle koneita ja elintarvikkeita. Myös turismi on merkittävä rahavirta Venäjältä Suomelle.

–Ruplan kurssin lasku vaikuttaa myös Suomeen, kun venäläisten turistien ostovoima heikkenee, Mykkänen sanoi.

EU:n asettamilla pakotteilla ei ole hänen mukaansa suurta merkitystä talouteen. Hän ei usko, että myöskään seuraavat, mahdollisesti tällä viikolla sovittavat EU:n pakotteet olisivat kovin raskaita.

EU tuo Venäjältä öljyä, kaasua ja hiiltä ja vie koneita. Konekaupan rajoituksilla ei olisi välitöntä vaikutusta Venäjän talouskehitykseen.

–EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden suorat vaikutukset ovat hyvin vähäisiä, Mykkänen arvioi.

EK:n tilaisuudessa pohdittiin myös Suomen edessä olevia sopeutustoimia. EK vastustaa kaikkia veronkorotuksia. SAK puolestaan vaatii veronkorotuksia 450 miljoonan euron edestä vuodessa. Lue juttu täältä.