Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju pitää mahdollisena, että Sanna Marinin (sd) hallitus saavuttaa 75 prosentin työllisyysasteen, mutta kaatuu silti. Kangasharju sanoo ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa, että työpaikkoja voi syntyä julkisella sektorilla ja julkisin varoin, mutta samalla julkisen talouden tasapaino järkkyy.

”Hyvässä lykyssä hallitus voi hurrata, että 75 prosenttia on saavutettu, mutta sitten hallitus hajoaa siihen, että julkisen talouden tasapainotavoitetta ei saavuteta”, Kangasharju ennakoi.

Alkuviikosta Suomen työllisyysasteen uutisoitiin kohonneen 73,4 prosenttiin. Kangasharjun arvio panee kysymään, seurataanko maassa aivan vääriä mittareita.

”Nyrkkisäännön mukaan yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tarkoittaa miljardia euroa julkisen talouden tasapainoon. Mutta yhtälö toimii vain, jos kaikki lisätyölliset tulevat yksityiselle sektorille”, Kangasharju valistaa.

Hän sanoo suoraan, ettei usko Marinin hallituksesta tulevan pitkäikäistä.

”Keskustan on näillä kannatusluvuilla oman uskottavuutensa tähden pakko pitää kiinni julkisen talouden tasapainottamisesta. Jos ei saada aikaan työllisyystoimia, niin eihän tässä oikein muuta johtopäätöstä voi vetää. En oikein pysty näkemään, että tämä hallitus voisi olla kovin pitkäikäinen.”

Lue koko haastattelu ja katso video: Nyt tuli pysäyttävä arvio: Näistä syistä hallitus kaatuu