Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas arvostelee kovin sanoin liikenneministeri Anne Berneriä (kesk.). Suokkaan mukaan Bernerin kaavailemat tienkäyttömaksut ovat johtamassa työssäkäynnin vaikeutumiseen.

–Liikenneministeri Anne Berner muistetaan naisena, joka yksityisti kaiken, mikä liikkui. Ja myös sen, mikä ei liikkunut, eli verorahoilla rakennetut maantiet. Jos hallituksen poliittinen voima riittää liikenneministerin hankkeen läpiviemiseen, näemme mielenkiintoisia aikoja, Suokas kirjoittaa blogissaan.

Hän ennakoi, että ”jossain vaiheessa” saavutetaan taso, jossa tien käytön maksu yhdistettynä auton käyttökuluihin tekee rakentajien työssä käymisen kannattamattomaksi.

–Vaihtoehdoksi jää hommata lehmänkanttura ja muutama sika ja ryhtyä omavaraistalouteen. Tai myydä asunto eniten tarjoavalle ja muuttaa töiden perässä taajamaan, Suokas kuittaa.

Hallitus selvittää parhaillaan, voisiko valtion maantie-, rata- ja vesiväyläverkon ylläpidosta ja kehittämisestä vastata valtion yhtiö. Keskustelussa on ihmetelty esimerkiksi sitä, että autoihin voitaisiin asentaa sim-kortit, jotka valvovat autoilua. Kansalainen maksaisi autoilusta käytön mukaan, mikä mullistaisi nykyisenkaltaisen autoverotuksen.

Lisää aiheesta:

Ministeri Bernerille varoitus autojen GPS-seurannasta: ”Mikäli tieto on olemassa, se on käytettävissä”

Anne Berner vastaa kohuun: Myös aikaan perustuva automaksu mahdollinen