Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar arvostelee suorin sanoin pääministeri Juha Sipilän (kesk) Ykkösaamussa tekemää linjausta kehitysavusta ja pakolaiskiintiöstä.

”Olen valmis nostamaan tulevaisuudessa kehitysapua, kohti 0,7 tavoitetasoa ja tuplaamaan pakolaiskiintiön”, Sipilä sanoi.

Lue tarkemmin: Juha Sipilä Ylelle: ” Olen valmis nostamaan kehitysapua ja tuplaamaan pakolaiskiintiön”

Yanar huomauttaa, että Sipilä olisi voinut ajaa näitä asioita esimerkiksi budjettiriihessä aikaisemmin tällä viikolla.

”Samalla tavalla hallitus on leikannut valtavasti koulutuksesta ja tutkimuksesta. Vaalien lähestyessä niihin on lisätty rahaa, mutta murto-osa verrattuna tuhoisiin leikkauksiin. Se ei estä ministereitämme hehkuttamasta nyt "panostuksia" koulutukseen. Kuinka tyhmänä tämä hallitus ihmisiä oikein pitää”, hän kysyy Facebookissa.

Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto huomauttaa, että, että budjettiriihi olisi ollut hallitukselle tilaisuus tehdä muutoksia Suomen turvapaikkapolitiikkaan.

”Kokoomuksen ja keskustan moraalinen selkäranka kuitenkin katosi jälleen eikä hallitus korottanut pakolaiskiintiötä. Hallitus ei halua auttaa hädänalaisia Suomessa, mutta eipä se halua auttaa heitä muuallakaan. Sen lisäksi, että keskellä historiallista humanitaarista kriisiä Sipilän hallitus pienensi pakolaiskiintiötä ja vaikeutti perheenyhdistämistä, se myös leikkasi massiivisesti kehitysyhteistyörahoista. Juuri kehitysyhteistyörahoista leikkaaminen estää ihmisten auttamisen heidän kotimaissaan”, hän kirjoittaa blogissaan.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomauttaa, että päätöksiä kehitysavusta ja pakolaiskiintiöstä olisi voitu tehdä budjettiriihessä.

”Eikö pääministeristä yhtään tunnu nololta linjata olevansa valmis tuplaamaan pakolaiskiintiön sekä lisätä kehitysyhteistyön määrärahoja, kun hän olisi voinut tehdä juuri näitä asioita esim. juuri päättyneessä budjettiriihessä? Pitäisi tuntua”, hän tviittasi.

Rkp:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz puolestaan kehottaa Sipilää ryhtymään tuumasta toimeen.

”Jos pääministeri ja hänen puolueensa näin haluaa, niin silloinhan se on tekemistä vaille valmis!”

Sen sijaan sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) päätös teettää selvitys Maahanmuuttoviraston toiminnasta saa oppositiolta kiitosta.

”Kiitos, että kuuntelit Kai Mykkänen. Oikeusvaltiossa ei saa koskaan pelätä totuutta ja sen takia myös tärkeää, että tämä riippumaton selvitys tehdään”, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tviittasi lauantaina.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää uutista tervetulleena.

”Toivottavasti hallitus on valmis myös korjaamaan oikeusapuun tehdyt heikennykset sekä huolehtimaan palautuskiellon ja ihmisoikeuksien toteutumisesta kaikessa viranomaistoiminnassa.”