Suomella on edessään tiukka paikka heti ensi perjantaille suunniteltujen työtaisteluiden jälkeen. Luottoluokittaja Fitch nimittäin päivittää Suomen luottoluokituksen myöhään perjantaina Suomen aikaa. Kotimaiset ekonomistit odottavat, että luokitus saattaa pudota nykyisestä parhaasta mahdollisesta kolmesta A:sta.

-Viikon päästä lakkoilupäivän lopuksi Fitch luultavasti laskee Suomen luottoluokitusta. Kaivetaanko poteroita vai lähdetäänkö liikkeelle, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi Twitterissä.

Hän varoittaa, että työtaistelutoimilla Suomen talous vajoaa vain syvemmälle.

-Närkästys on ymmärrettävää, mutta näillä toimilla maan talous vajoaa yhä syvemmälle.

Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho toivoo ay-liikkeeltä selkeitä perusteluja ”järeille keinoilleen”.

-Toivottavasti ette ihan oikeasti ajattele, että tästä selvitään nollasummapelillä ja sillä, että välienselvittelyn jälkeen hallituksen ja ay-pomojen kokouksissa on aikaisempaa parempi tunnelma. Meidän muiden mielestä on tärkeää, että työn tuottavuus ja työn hinta saadaan oikealle tasolle, Isoaho kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

”Tämä tahraa varmasti Suomen mainetta”

Lakkoilun vaikutuksista varoitti sunnuntaina myös Metsäteollisuus ry.

-Suomella ei ole varaa astua lakkoilun tielle nykyisessä heikossa taloudellisessa tilanteessa. Työntekijäjärjestöjen vastuuton toiminta heikentää Suomen metsäteollisuuden mainetta vientimarkkinoilla. Samalla se heikentää Suomen houkuttelevuutta uusien investointien kohdemaana, työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen Metsäteollisuus ry:stä varoitti.

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK otti asiaan kantaa sunnuntai-iltana. Sen mukaan sopimusoikeuden rajoittaminen on huomattavasti suurempi maineuhka Suomelle kuin kansalaisten halu käyttää oikeuttaan mielenilmaukseen.

-Sipilän hallituksen tiistaina esittämät pakkolait rajoittavat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusten ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaista työmarkkinajärjestöjen vapaata sopimusoikeutta. Tämä tahraa varmasti Suomen mainetta, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukianen sanoo.

Lue Suomen luottoluokituksen mahdollisesta laskusta lisää täältä.