Käynti omaisen haudalla Vantaan Honkanummen hautausmaalla muuttui tuohtumukseksi, kun Irja Laamanen löysi haudalta viestin: ”Tällä haudalla on kaatunut tai muuten vaarallisesti pystytetty hautakivi”.

Lapussa uhattiin jopa hautapaikan menetyksellä, jos muistomerkkiä ei laiteta kuntoon. Helsingin seurakuntayhtymä onkin tiukentanut linjaansa hautamuistomerkkien suhteen.

Jatkossa omaiset voivat todella menettää hautapaikan seurakunnalle, jos sen hoitaminen lyödään laimin. Haudan hoito on aina omaisten vastuulla.

Tästä havahtuneena Laamanen otti miehineen yhteyttä läheiseen yksityiseen kiviliikkeeseen, joka korjasi vinossa olleen hautakiven. Lasku: 180 euroa.

Myös Laamasen suvun toinen hautakivi oli saanut lapun, Irja Laamanen kirjoittaa Vapaavuoron blogissaan.

- Se ei edes ollut vinossa, mutta sen oikaisemista vaadittiin mitä pikimmiten kirjeessä. [Ensimmäisen kiven] oikaisu maksoi melkein 180 euroa. Tuntui ryöstöltä. Nyt sitten onkin samanlainen toimenpide ja maksu taas edessä. Näin joululahjarahat viedään, Laamanen kirjoittaa.

Uusi Suomi tavoitti perjantaina puhelimitse Irja Laamasen, joka arveli hautojen laputuksen olevan seurakuntayhtymän systemaattista toimintaa.

- Tässä on turvallisuus viety liian pitkälle. Hautapaikka on maksettu kymmeniksi vuosiksi ja nyt uhataan, että jos hautaa ei hoideta, se voidaan ottaa pois. Sopimuksessa ollut mainintaa tästä, Laamanen sanoi US:lle.

Laamasen arvio hautapaikkojen laputuksen systemaattisuudesta osuu oikeaan. Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Risto Lehto kertoo yhtymän kampanjoivan hautapaikkojen hoitamisen edistämiseksi.

Helsingissä on Lehdon mukaan useita tuhansia kallellaan seisovia hautakiviä ja muistomerkkejä. Niistä vaarallisessa kunnossa on noin tuhatkunta. Lappu voi viuhahtaa haudalle hyvinkin helposti.

- Aika kriittisesti näitä katsomme. Hautakivi ei tarvitse paljoa voimaa, että se kaatuu. Jotkut tulkitsevat tämän tuohduttavana asiana. Me näemme, että haluamme hoksauttaa ihmisiä. Kivi voi hajota kaatuessaan, Lehto sanoo.

Hautapaikan hoito on yksiselitteisesti vainajan omaisten vastuulla. Kaatuvan kiven aiheuttama vaara kuitenkin kohdistuu hautausmaan työntekijöihin ja vieraisiin.

- Olemme pahassa välikädessä, kun meidän pitää turvata työntekijöiden turvallisuus. Lisäksi hautausmailla on paljon lapsia ja joskus vanhukset nojaavat kiviin. Onnettomuuksia tapahtuu, Lehto sanoo Uudelle Suomelle.

- Hautakivi on hyvin painava, kun se kaatuu jalan päälle.

Laamasen tapauksessa hautakiven uudelleenpystytyksen toteutti yksityinen yritys. Seurakuntayhtyä tarjoaa myös vastaavaa palvelua, mutta harvoin. Syy on hautausmaiden vähäiset resurssit.

- Kun pystytämme kiven uudelleen, teemme sen hyvin. Se tarvitsee kaksi työntekijää ja koneen. Meillä on vähäiset resurssit varsinkin syksyllä, kun on syyssiivousta, Risto Lehto sanoo.

- Kyllä se tuon 180 euroa maksaa, enemmänkin. Hautausmaan toimistoon voi ottaa yhteyttä haudasta.

Hautapaikan menettäminen on Lehdon mukaan hyvinkin tavallinen prosessi Suomen muissa seurakunnissa. Toistaiseksi Helsingin seudulla hautapaikkojen ottamiseen pois ei ole lähdetty.

Nyt vaarallisten kivien määrä on kuitenkin kasvanut niin paljon, että myös pääkaupunkiseudulla menettely otetaan käyttöön.

- Se kuitenkin ottaa aikaa. Ensin hauta laputetaan ja odotetaan. Omaisia pyritään lähestymään myös kirjeellä. Menetys tapahtuu vasta noin kahden vuoden kuluttua, Lehto kertoo.

Lehto toivoo, että omaiset ymmärtäisivät hautapaikkaan liittyvän vastuun, ettei yllätyksiä tulisi. Monella voi olla harhaluulo, että haudan kunnossapito kuuluu seurakunnalle.

Ensi lauantaina 1.11. vietetään kirkollista pyhäinpäivää, jolloin muistellaan edesmenneitä. Päivä on joulun jälkeen suosituin aika vierailla hautausmailla.