Eero Lehti (kok.).Kuva: Compic-Photos/Eduskunta

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti pitää hallituksen toimintaa euron kriisin yhteydessä moraalisesti arveluttavaa. Lehti kertoo näkemyksestään Keskisuomalaisen haastattelussa.

- Vakuudet olivat Suomen ehdoton vaatimus, mutta niistä saatiin vain pöytäkirjamerkintä, Lehti sanoo.

- Jos sanotaan, että se [ehdoton vaatimus] täyttyy, niin se ei ole totta. Johtavat poliitikot yrittävät pahimmillaan johtaa kansaa harhaan väittämällä, että Suomi olisi saanut vakuudet.

Hallituksen vakuuspuhe on saanut osakseen aiemminkin kritiikkiä. Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio sanoi tällä viikolla Uudelle Suomelle, että vakuuskirjaus jäi hämäräksi ja epämääräiseksi lupaukseksi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) puolestaan kommentoi EU-johtajien huippukokouksen jälkeen Suomen vaatimuksen läpimenoa heinäkuussa näin:

- On poikkeuksellista, että Suomi käyttää yli 15 puheenvuoroa tapaamisessa. Kokouksen päätteeksi kaikki nyökkäsivät, Katainen sanoi tiedotustilaisuudessa heinäkuussa.

Kokoomuksen Eero Lehti yhtyy Keskisuomalaisen haastattelussa myös perussuomalaisten ja keskustan esittämään kritiikkiin, jonka mukaan Jyrki Katainen ylitti valtuutensa sopimalla Suomen osallistumisesta vakausrahastoon. Väliaikaiselle ja pysyvälle rahastolle neuvoteltiin heinäkuussa oikeus pääomittaa euromaiden pankkeja ja ostaa maiden velkakirjoja myös jälkimarkkinoilta, eli sijoittajilta.

Lehteä kismittää erityisesti EU-asioista päättävän eduskunnan suuren valiokunnan toiminta vakuusasiassa. Vakuudet oli erityisesti SDP:n vaatimus europaketteihin osallistumiselle kevään vaalikeskusteluissa.

- Jos valiokunta olisi katsonut asioita suoraan silmiin, se olisi joutunut myöntämään, että emme saaneet vakuuksia, jolloin hallitus olisi menettänyt luottamuksensa valiokunnassa. Itse asiassa tässä pelastettiin hallitus, mutta ei Suomen rahoja, Lehti tylyttää.

Lehti ei paljasta lehdelle, aikooko hän livetä ryhmäkurista, kun eduskunta päättää lopullisesti Suomen osallistumisesta Euroopan vakausrahastoihin.

Jyrki Katainen on puolustanut neuvottelutulosta sillä, että hän jätti Suomen kantaan niin kutsutun parlamenttivarauksen. Käytännössä Katainen siis lupasi Suomen osallistuvan vakausrahastoihin ja Kreikka-pakettiin, jos sen eduskunta sallii.