Helsingin yliopiston oikeushistorian professori Jukka Kekkonen hämmästelee Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) viime viikolla esittämää, huonosti ajoitettua kysymystä äärioikeiston ja äärivasemmiston erosta.

”Voisiko joku kertoa, mikä on Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston ero nykyään? En oikein tiedä. Kertokaa please”, Stubb kirjoitti Twitter-viestissään.

–Ministerin kysymys on lievästi sanottuna hämmästyttävä – erityisesti, kun ottaa huomioon esittäjän koulutuksen, aseman ja poliittisen kokemuksen, Kekkonen kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

–Jos ministeri ei tiedä tällaisista asioista riittävästi, hänen käytössään on laaja ja pätevä asiantuntijakaarti.

Ministeri Stubb suututti erityisesti vasemmistoliiton poliitikkoja twiitillään. Kysymyksen esittämistä edeltäneenä iltana oli Jyväskylässä tapahtunut puukotus, kun äärioikeistoyhteyksistään tunnetut miehet hyökkäsivät vasemmistohenkiseen keskustelutilaisuuteen.

Ministerin esikunnasta korostettiin tuolloin Uudelle Suomelle, että Stubb viittasi kysymyksellään Euroopan tilanteeseen, ei Suomen tapahtumiin.

Jukka Kekkosen mukaan poliittisen retoriikan historia osoittaa, että erilaisten ilmiöiden ja liikkeiden rinnastamista on perinteisesti käytetty poliittisena väistöliikkeenä, jolla yritetään vähätellä toisen osapuolen toimintaa. Näin kävi myös Suomessa – ainakin verkkokeskusteluissa – kun äärioikeiston rinnalle keskusteluun otettiin ”äärivasemmisto”.

–Vastaavasti Suomen tilanteessa olisi todellinen jättimäinen virhe nähdä Jyväskylän tapahtumat äärioikeiston ja äärivasemmiston ”tasasuhteisena” konfliktina. Kyse oli väkivaltaisen ääriliikkeen hyökkäyksestä laillista yhteiskunnallista toimintaa vastaan, Kekkonen kirjoittaa.

–Ajatusleikkinä voi esittää, mitä olisi seurannut, jos esimerkiksi Saksan, Ranskan, Britannian, Ruotsin tai Norjan vastaavassa asemassa oleva merkittävä poliittinen toimija olisi julkisesti esittänyt saman kysymyksen. Aiheuttaisiko tällaisen kysymyksen ilmoille heittäminen – erityisesti tilanteessa, jossa äärioikeistolainen ryhmä on samaan aikaan syyllistynyt vakavaan väkivaltaan – kysymyksen siitä, onko ministeri tehtäviensä tasalla, Kekkonen pohtii.