Kätilönä työskentelevä Millariikka Rytkönen kertoo, että hallituksen suunnittelemat työelämäuudistukset leikkaavat kolmivuorotyötä tekevän kätilön palkkaa 3000 euroa vuodessa.

Hallitus on esittänyt muun muassa ylityö- ja sunnuntailisien leikkaamista sekä helatorstain ja loppiaisen muuttamista palkattomiksi arkivapaiksi. Rytkösen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) peräänkuuluttamissa talkoissa on nyt ”muutama nainen haravan varressa”.

– Se on aika kova se kuorma, jonka me kätilöt kannamme. Meillä on hyvin vaativa työ ja terveydenhuoltoalan pisin koulutus, 4,5 vuotta, ja sitten meiltä otetaan noin 3 000 euroa pois vuosipalkasta. Se on kova ostovoiman heikennys yrittäjille, Rytkönen sanoo Ylen A-Studiossa.

– Kaivoin vanhat tilinauhat. Nykyään olen edennyt ravintoketjussa ylöspäin ja olen esimiestehtävissä, mutta kaivoin kolmivuorotyöajalta tilinauhat ja se olisi noin 3 000 euroa vuodessa, hän kertoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tv-puhe herätti hänessä lähes vastenmielisiä tunteita.

– No kai se on nyt soveliasta sanoa ääneen, mutta minulle tuli sellainen tunne, että isä ojentaa: kuule Milla, ymmärräthän sinä sen, että rahat on loppu. Ymmärrän sen ihan hyvin, Rytkönen toteaa.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoo ymmärtävänsä kätilöiden tuskaa ja myönsi avoimesti, että hallituksen toimet osuvat kipeästi työntekijöihin. Hän perusteli leikkauksia kuitenkin Suomen julkisen talouden sopeuttamisella ja kilpailukyvyn parantamisella.

– Meidän täytyy muistaa se asia, että joka minuutti Suomi velkaantuu aivan valtavaa vauhtia. Hallitukselle keinot eivät ole pääasia, vaan se lopputulos.