Venäjän taloudessa ei tule tapahtumaan mitään merkittävää uudistumista ainakaan neljään vuoteen. Näin arvioi Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen johtaja Iikka Korhonen, kertoo LähiTapiola verkkosivullaan.

Korhosen mukaan Venäjällä kaikkien katseet on jo siirretty vuoteen 2024, jolloin Kremlin isännän on määrä vaihtua. Arvuuttelu presidentti Vladimir Putinin seuraajasta käy jo kuumana.

Korhonen arvioi, että noin 60 dollarin tasoilla pyörivä öljyn hinta riittää Venäjälle. Venäjä saa maan talouden kannalta keskeiseltä sektorilta, energiasektorilta, riittävästi verotuloja, joilla maksaa virkamiesten palkat, eläkkeet ja rahaa jää myös puolustusmenojen nostoon.

Venäjällä ajatellaan, että talouden uudistuksia ei nyt tarvita. Maan johdolle on tärkeämpää kerätä talouspuskureita ja säilyttää toimintavapaus, jotta riippumattomuus ulkomaista, etenkin Yhdysvalloista kasvaisi.

"Ennusteemme mukaan Venäjän talous kasvaa tänä vuonna noin prosentin. Se on eurooppalaista tasoa. Mutta on hyvä muistaa, että jos Venäjän talous kasvaa prosentin ja Euroopassa talouskasvu on prosentin luokkaa, elintasokuilu Venäjän ja muun Euroopan välillä vain kasvaa", Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan Venäjän henkeä kohden laskettu bruttokansantuote on noin 60 prosenttia Suomen vastaavasta.

”Potentiaalia Venäjällä olisi kasvaa enemmän, ja sen myös pitäisi kasvaa enemmän”, Korhonen sanoo.

"Ensi vuonna Venäjä lisää finanssipoliittista elvytystä. Hankkeita on muun muassa infrastruktuurissa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Venäjällä toivotaan, että julkisen rahan käyttö saisi yksityiset yritykset lisäämään investointeja. Investointien vähyys on Venäjän talouden suurin pitkän aikavälin ongelma."

Toiveista huolimatta siirtymätalouksien tutkimuslaitoksessa ei uskota, että yksityisten yritysten investoinnit lähtisivät selvään kasvuun. Korhosen mukaan Venäjän talous palaa noin puolentoista prosentin kasvuun, kun julkisen rahan käyttö investointeihin päättyy. Ensi vuoden ennuste Venäjän talouskasvuksi on 1,8 prosenttia ja vuodelle 2021 1,6 prosenttia.