Suomen veroaste nousee ensi vuonna 46 prosenttiin, eli samalle ennätystasolle vuoden 1990-luvun laman jälkeisten vuosien kanssa. Veroaste on nousemassa jopa tunnetusti tiukkana verottajan tunnettua Ruotsia kovemmaksi. Näin arvioi Aktia Pankin pääekonomisti Anssi Rantala tuoreessa suhdannekatsauksessaan.

Aktian mukaan nimenomaan verotuksen kiristäminen on ollut ongelmallisinta Suomen hallituksen talouspolitiikassa.

-Kun pysyvään tuotannon pudotukseen vastataan verojen korotuksilla, kyseessä on tietoinen julkisen talouden BKT-osuuden kasvattaminen, hän sanoo.

Rantala muistuttaa, että nykyisen hallituksen aloittaessa vuonna 2011 veroaste oli 43,4 prosenttia. . Jo silloin Suomi oli OECD:n tilastojen mukaan maailman viidenneksi kireimmän verotuksen maa.

-Suomi on vaikeassa rakennekriisissä. Ulospääsy vaatii yksityisellä sektorilla riskinottoa, uusia ideoita ja uutta tuotantoa. Tähän tilanteeseen veroasteen nostaminen ennätyslukemiin sopii huonosti.

Aktian mukaan olennaista on nyt saada aikaa eläkeuudistus, joka pidentää työuria. Lisäksi pankki korostaa sote-uudistuksen merkitystä ja laskee sen tuovan miljardisäästöt onnistuessaan.

-Kummankin hankkeen vaikutuksia voidaan kuitenkin arvioida vasta vuosien päästä. Seuraava hallitus perii joka tapauksessa ennätyskireän verotuksen ja noin 8 miljardin alijäämän valtion ja kuntien taloudessa, Rantala huomauttaa.

Aktia ennustaa Suomen BKT:n supistuvan tänä vuonna 0,3 prosenttia ja kasvavan ensi vuonna 1,3 prosenttia.