Keskuskauppakamari syyttää Juha Sipilän (kesk.) hallitusta sääntelyn lisäämisestä vastoin hallitusohjelman kirjausta.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtajan Leena Linnainmaan mielestä ”lakihankkeiden valmistelussa pidetään yllä olemassa olevaa kotimaista lisäsääntelyä ja uuden EU-lainsäädännön päälle rakennetaan vielä uutta Suomi-lisää”.

– Suomessa on tapana syyttää EU:ta yrityksiä rasittavasta ylisääntelystä. Tämä ei ole EU:ta kohtaan reilua, kun moni säännös on kotimaista perua eli Suomi-lisää. Lisäksi Suomi voi itsekin vaikuttaa EU-sääntelyn sisältöön toimimalla aktiivisesti EU-hankkeissa. EU-sääntely ei ilmesty Suomeen Brysselistä ilman, että Suomi on ollut mukana valmistelussa, Linnainmaa kritisoi.

Linnainmaan mielestä hallituksen on ”aika herätä siihen, että lainvalmistelussa ei piitata hallitusohjelman sitoumuksesta torjua Suomi-lisää”. Keskuskauppakamarin mukaan esimerkkejä tästä ovat tilintarkastus-, asuntoluotto- ja avoimuusdirektiivien täytäntöönpanot.

– Suomi on EU-maista ainoa, jossa toimintakertomus kuuluu tilintarkastuksen piiriin. Tämä aiheuttaa yhtiöille ylimääräistä hallinnollista taakkaa. --- Asuntoluottodirektiivin täytäntöönpanoa valmistellut oikeusministeriön työryhmä on esittänyt Suomi-lisän säätämistä useisiin kohtiin uutta lakia. --- Hallitusohjelmasta poikettiin avoimuusdirektiivin muutoksen täytäntöönpanossa, jossa kevennettiin pörssiyhtiöiden kvartaaliraportointipakkoa. Hallitus kuitenkin vei eduskuntaan lakiesityksen, joka sisälsi uuden johdonmukaisuusvaatimuksen pörssiyhtiön raportoinnille, Keskuskauppakamari listaa.