Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen varoittaa kovaan sävyyn Suomen koronatilanteesta.

”Koronavirustartuntojen määrän nousujen ja laskujen seuraaminen sekä välillä kiristyvät ja välillä löystyvät rajoitustoimet alkavat jo kuluttaa Suomenkin väestön turnauskestävyyttä. Jaksaa kuitenkin vielä pitäisi, sillä muuten peli helposti menetetään”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lehtonen mainitsee varoittavana esimerkkinä Portugalin, jonka hyvä koronatilanne muuttui nopeasti Euroopan huonoimmaksi, kun maan väestö joulun aikaan unohti rajoitukset samalla kun brittivariantti levisi maahan.

”Kehitys on ollut samankaltaista myös lähinaapurissamme Virossa, jossa siitäkin on rajoitusten löystymisen myötä muodostunut koronan eurooppalainen hot spot”, hän huomauttaa.

Asiantuntijoiden mukaan rajoitustoimien höllentäminen Suomessa johtaisi väistämättä samaan vaikeaan tilanteeseen, jossa useimmat Euroopan valtiot ovat tänä talvena olleet.

”Kun rajoitusten kanssa poukkoilu asettaa sekä väestön että talouden kestävyyden koetukselle, olisikin nyt järkevää pyrkiä epidemian tukahduttamiseen Suomessa. Tässä onnistuttiin keväällä 2020, jolloin sekä rajoitustoimet että suomalaisten kurinalaisuus suojaustoimien noudattamisessa painoivat tartunnat kesään mennessä käytännössä nollaan”, Lehtonen kommentoi.

Hän muistuttaa, että monet Aasian maat sekä Australia ja Uusi-Seelanti ovat koronaepidemiansa tukahduttaneet.

“Suomessa on myös moni alueellinen koronarypäs, viimeksi Jyväskylässä, tukahdutettu parin viikon kestoisilla tehokkailla rajoitustoimilla, vaikka pääkaupunkiseudulla vastaavat toimet ovat jostain syystä osoittautuneet päättäjille mahdottomiksi.”

Koronatartuntojen määrä nousi lauantaina Suomessa uuteen ennätykseen.

”Viimeisen neljän päivän aikana tartuntojen määrä on kasvanut keskimäärin 5,8 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla koko maan tartuntojen määrä viisinkertaistuu kuukaudessa”, tutkimusanalyytikko Ilkka Rauvola ennakoi Twitterissä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan Suomessa raportoitiin lauantaina 632 uutta tartuntaa. Lasse Lehtosen mukaan koronan kolmas aalto nousee kovaa vauhtia pääkaupunkiseudulla. Hän sanoo suoraan, että epidemian rajoitustoimet näyttävät epäonnistuvan.

”HUS-alueen tartunnoissa ylitetään 21.2. loppuvalla viikolla 2000 viikkotartunnan raja ja positiivisten testitulosten osuus testeissä käynneistä nousee noin neljän prosentin tasolle, eli korkeammaksi kuin kertaakaan kevään 2020 ensimmäisen aallon jälkeen. Sairaalahoidon tarve kasvaa tyypillisesti pari viikkoa tartuntojen kasvun jälkeen, joten alueen sairaalat valmistautuvat nyt kasvaviin potilasmääriin”, hän sanoo.

Lehtonen kertoo, että jo puolet kaikista HUS-alueen koronatartunnoista on koronaviruksen brittivarianttia B117, jonka tartuttavuus on hänen mukaan noin 1,5 -kertainen aiemmin valtamuotona olleeseen virustyyppiin nähden.

”Maahantulorajoitukset ja mahdollisesti huhtikuun alusta toteutuvat maahantulijoiden pakkotestaukset tulevat kolmannen kerran liian myöhään, kun suuri osa brittivariantin tartunnoista on meillä jo kotoperäisiä. Vaarana lisäksi on, että Etelä-Suomen hiihtolomaviikkoon liittyvä kotimaan matkailu levittää brittivariantin ympäri Suomea niillekin alueille, joissa sitä ei vielä ole esiintynyt”, Lehtonen toteaa.

Myös lääkintöneuvos Heikki Pälve katsoo, että rajatoimiin liittyvät päätökset ovat auttamatta myöhässä.

”Kun nyt on mahdollista tehdä pakkotestauksia rajalla jopa vankilauhkalla, miksi tätä lakia ei tehty jo kesällä, kun tiesimme odottaa toista aaltoa? Jos se olisi otettu käyttöön joulun alla, ’tiukkoja toimia’ ei nyt tarvittaisi.”