Eurovaaliehdokas Timo Kaunisto (kesk.) uskoo, että saksalainen kauppaketju Lidl voi ”hillitä olemassaolollaan kaupan ahneutta” Suomessa. Hän kertoo blogissaan, miksi kannattaisi ostaa mieluummin Lidlistä kuin kotimaisista S- ja K-kaupoista.

–Lidl on monipuolistuneen kaupan ainoa käytännön kirittäjä ja kilpailija. Ennen Lidlin tuloa suomalainen kauppa kasvatti osuuttaan ruoan hinnasta vuosi vuodelta, Kaunisto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Pellervon taloustutkimuksen mukaan kaupan osuus kasvoi yhdeksän prosenttiyksikköä vuosina 2000-2007. Kaunisto korostaa, että kaupan osuus ruoan hinnasta on pois maataloudelta, elintarviketeollisuudelta ja kuluttajilta.

Kauniston mukaan kaupan osuus ei ole enää juurikaan kasvanut, vaikka ruoan hinta on noussut sitä mukaa kun arvonlisäveroa on nostettu.

–Lidl on osaltaan tervehdyttänyt kaupan sijaintiin liittyvää kaavakilpailua. Lidin konsepti on pienempi ja näpäkämpi kuin useimmat kilpailijoidensa versioista, Kaunisto kertoo.

S-ryhmää on kritisoitu tonttien kaavoitukseen liittyvästä korruptiosta Helsingissä, sillä osa kaupunginvaltuuston jäsenistä on HOK-Elannon edustajiston jäseniä. Tässä ei suoranaisesti ole mitään laitonta, mutta tilanne vastaa oikeusoppineiden mielestä ”rakenteellista korruptiota”.

–Kaavoitukseen usein liittyvää paikalliskorruptiota ei ainakaan vielä ole tullut Lidlin osalta esille, Kaunisto kirjoittaa.

Kauniston mukaan Lidlillä on ollut vaikeuksia löytää tontteja monilla paikkakunnilla. Hän korostaa, että Lidl ei tuo yhtään enempää ulkomaista ruokaa Suomeen kuin kotimaiset S- jaK-ryhmät.

–Patriootti asioisi Lidlissä, Kaunisto toteaa.