Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei halua uskoa, että kokoomus pelaisi sote-peliä. Hän arvelee, että suurimmat sote-jarruttajat löytyvät oppositiosta.

Iltalehti on kertonut valiokuntalähteidensä perusteella, että kokoomus jarruttaisi perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon laatimista varajäsen Ben Zyskowiczin (kok.) johdolla. Lue tarkemmin: Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Valiokunnalta odotetaan kuumeisesti lausuntoa korjatusta valinnanvapausesityksestä. Viime kesänä esitys meni remonttiin juuri perustuslakivaliokunnan lausunnon takia.

Uusi Suomi kysyi Kaikkoselta, näkeekö keskusta, että kokoomus olisi aloittanut jonkinlaisen sote-pelin.

–En halua sellaista uskoa. Muuta kommentoitavaa tähän ei nyt oikeastaan ole, Kaikkonen viestitti Uudelle Suomelle.

– Suurimmat jarrumiehet ja -naiset löytyvät käsitykseni mukaan oppositiopuolueista. Jotkut haluavat nähtävästi nyt kaikin keinoin kaataa soten ja siirtää sen jälleen seuraavalle hallitukselle. Aika tympeäähän tämä on.

Kaikkonen totesi ja aiemmin Twitterissä pettymyksensä perustuslakivaliokunnassa tapahtuneesta tietovuodosta. Valiokunnan lausuntoluonnos vuodettiin Ilta-Sanomille, minkä valiokunta totesi tänään vakavaksi ja tiukentaa sen takia käytäntöjään. Lue lisää: Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Lehti kertoi tietovuoden perusteella, että valinnanvapauden voimaantuloa jouduttaisiin lykkäämään.

– Jotkut näköjään jarruttavat sotea jo aivan kaikin keinoin: perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnos vuodettu medialle. Ala-arvoista toimintaa, Kaikkonen twiittasi.

Vasemmistopoliitikko Veronika Honkasalo kysyi, tietääkö Kaikkonen vuotajan, kun on niin varma asiastaan.

– En tiedä, kuka vuotaja on. Mutta totta: ensin kyllä pelmahtaa mieleen, että ehkä joku sellainen, jolla siihen intressi. Siitä olen varma, että vuodettu on, Kaikkonen vastasi.

Kaikkonen sanoi eduskunnassa, että arvelee vuodon motiiviksi sen, että joku haluaa jarruttaa tai kaataa koko uudistuksen. Hän ei suostu kuitenkaan sormella osoittamaan ketään.

– Mielestäni tämä asia pitää kyllä tonkia ja joka kivi kääntää. Ei tätä saa tähän jättää, Kaikkonen sanoi eduskunnassa toimittajille.

Kaikkonen ei usko tietovuodon vaarantavan koko uudistusta. Hän ei suostu spekuloimaan vuodettua paperia, koska valiokunnan työ kesken. Vuodossa oli kyse lausuntoluonnoksesta.

– Esitys on tuotu kokonaisuutena pöydälle, ja kokonaisuutena sitä on tarkoitus eteenpäin viedä, Kaikkonen linjasi.

Hallituksen parin vuoden takaisessa sopimuksessa keskusta sai maakuntamallin ja kokoomus valinnanvapauden. Molemmista puolueista on korostettu, että paketti viedään kokonaisuutena maaliin.

Eduskuntakäsittelyssä maakuntamalli on etenemässä, mutta valinnanvapaus on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin ja esitystä on korjattu viime kesän jälkeen. Perustuslakivaliokunnan lausunnosta selviää, olivatko korjaukset riittäviä, kunhan lausunto valmistuu.

Päivitetty klo 18:51: Korjattu Veronika Honkasalon puolue.