Työelämäprofessori Olli Kangas on sitä mieltä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus on tietoisesti pelannut ay-liikettä pois tuoreimmilla kommenteillaan.

Kangas kommentoi Twitterissä työmarkkinatutkija Tapio Bergholmin pohdintoja. Bergholm sanoi Ylelle eilen, että Sipilä näytti asenteensa ay-liikettä kohtaan ehdottaessaan työmarkkinaosapuolten sijaan oppositiojohtaja Antti Rinteelle (sd) paluuta työaikalakiin kritisoidun irtisanomislain sijasta. Lue tarkemmin: Lasse Laatunen Ylellä: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

”Tässähän pääministeri ikään kuin korostaa, kuinka mitätön ja ohitettavissa oleva ammattiyhdistysliike tässä olisikaan. Ja se tässä on vähän kummallista”, sanoi Bergholm.

Kangas on samaa mieltä.

”Tulee väkisinkin mieleen, että pyrkiikö Sipilä Suomen Thatcherikisi, joka kukisti ay-liikkeen. En usko, etteikö [Sipilä] ymmärtäisi, että kyse ei ole hallitus [vastaan] oppositio”, Kangas tviittaa.

Ison-Britannian pääministerinä 1980-luvulla toiminut Margaret Thatcher ajoi voimallisesti ay-liikkeen valtaoikeuksien kaventamista.

Kangas toteaa, ettei vastusta Sipilän hallituksen päämäärää sinänsä, mutta vieroksuu hallituksen keinoja. Hallitus haluaa alentaa henkilöperusteisen irtisanomisen kynnystä pienissä yrityksissä perustellen, että toimi rohkaisisi pieniä yrityksiä palkkaamaan ja lisäisi tuottavuutta.

Irtisanomislakikeskusteluun aktiivisesti osallistunut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen torjuu Thatcher-väitteen.

”Thatcherin toimet heikensivät oikeasti ay-liikkeen asemaa. Sellaisia Sipilän hallitus ei ole tehnyt yhtäkään eikä tee eikä haluakaan tehdä (en minäkään). Tolkutonta vaan on, jos hallitus ei saa tehdä yhtäkään reformia jota ay vastustaa, ilman että Thatcher-syytökset alkaa lentää”, Vartiainen vastaa Kankaalle.

Päivitys: poistettu väite, että Olli Kangas olisi Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja. Hän on jättänyt kyseisen tehtävän.