Työmarkkinakeskusjärjestöt haluavat seuraavaan hallitusohjelmaan laajan työperusteisen maahanmuuton ohjelman.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, KT Kuntatyönantajat, SAK, Akava ja STTK katsovat, että seuraavan hallituksen on nostettava työperusteinen maahanmuutto yhdeksi kärkiteemaksi.

"Suomi tarvitsee osaavaa ja kansainvälistä työvoimaa, innovatiivisia kasvuyrittäjiä ja huippuosaajia. Työperusteinen maahanmuutto on syntyvyyden laskun vuoksi yhä tärkeämpää hyvinvointivaltion rahoituksen turvaamiseksi", järjestöjen yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Järjestöjen mukaan työperusteinen maahanmuutto täydentää Suomen työmarkkinoita.

"Työllisyyden parantamiseksi ja koulutuspanostusten kohdentamiseksi tarvitsemme lyhyen ja pitkän aikavälin ennakoivaa tietoa työvoima- ja osaamistarpeista: miten paljon, mille ammattialoille ja alueille työvoimaa tulevaisuudessa tarvitaan."

Nykyään työntekoon oikeuttavien oleskelulupien käsittelyajat ovat järjestöjen makuun liian pitkät. Järjestöt vaativat tavoitekäsittelyajaksi yhtä kuukautta.

"Työnantajan ja työntekijän on vaikea sitoutua työsuhteeseen, jos työnteon aloittamisajankohta on epävarma ja voi alkaa vasta useiden kuukausien kuluttua."

Sujuva lupakäsittely ei saa järjestöjen mukaan tarkoittaa työehtojen heikentymistä.

"Työehtojen ennakko- ja jälkivalvonnan on oltava tehokasta ja ulkomaalaisten työntekijöiden oikeudet turvatut."

Maahanmuutto ja muut työelämän kehittämiseen liittyvät teemat ovat esillä keskusjärjestöjen järjestämissä Ääni työlle -keskustelutilaisuuksissa, jotka alkoivat tänään Helsingistä. Kannanotto julkaistiin ensimmäisessä tilaisuudessa, joka on parhaillaan käynnissä. Sen teemana on maahanmuutto.

LUE MYÖS:

Mansikkayrittäjä avautuu: 70 työntekijää ei päässyt Suomeen – järjestelmässä mahdoton vaatimus

Toimitusjohtaja purkautui Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa

PAM: Filippiiniläiskokkeja todella tarvitaan Suomeen – mutta taustalla vaikuttaa 1798€/kk

Tuore ennuste oli ”shokki” – Pekka Lundmark pitää työperäistä maahanmuuttoa nyt välttämättömyytenä

”Humanitaarinen ja taloudellinen maahanmuutto erotettava selvästi toisistaan” – SDP esittää Suomeen Kanadan-mallia