Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen on pöyristynyt valtiovarainministeriön (VM) budjettiehdotuksesta.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) ovat aiemmin kertoneet yllättyneensä VM:n ehdotuksesta. Hallitusohjelmaan on kirjattu korkeakouluille yhteensä 60 miljoonan euron lisäraha, joka VM:n ehdotuksessa on kutistunut 15 miljoonaan euroon ensi vuodelle.

LUE MYÖS: Li Andersson avautuu Ylellä valtiovarainministeriöstä: ”Hyvin erikoista toimintaa”

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) esitti korkeakouluille hallitusohjelmassa mainittua 60 miljoonaa euroa. Molemmat ministerit ovat ihmetelleet tilannetta – niin myös Sivistystyönantajien Hassinen. Hän odotti Antti Rinteen (sd) hallitukselta selkeää uutta suuntaa korkeakoulutuksen arvostamiselle.

”Ennen kaikkea pöyristyttävät ne summat. Siitä, mitä korkeakouluille oli luvattu, on tässä vaiheessa toteutumassa vain neljännes. Tämä on ollut erittäin kova pettymys. Positiivinen asia lähtee aivan väärällä jalalla nyt liikenteeseen”, Hassinen sanoo Uudelle Suomelle.

Sekä valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) että pääministeri Antti Rinne (sd) ovat vedonneet siihen, että hallitusohjelmaan on kirjattu korkeakouluille 60 miljoonaa euroa vuoteen 2023 ja erimielisyyksissä on kyse jaksotuksesta, josta puhutaan budjettiriihessä.

Hassisen mielestä tulkintaspekulaatioita tärkeämpää on oivaltaa, että raha tarvitaan heti. Hassisen mukaan ei ole mitään järkeä jaksottaa rahoja koko hallituskaudelle.

”Lisärahoitukselle on erittäin akuutti tarve korkeakouluissa. Meillä ei ole yhtään aikaa hukattavana lisärahoituksen kanssa. Ne tarvitaan ehdottomasti heti.”

Hassinen huomauttaa, että osaamista ja tutkimusta ei voi ostaa kaupan hyllyltä. Tuloksia ei saavuteta hetkessä. Hänen mukaansa Suomea vaivaava osaajapula johtuu osittain aiemmista merkittävistä leikkauksista oppilaitosten ja korkeakoulujen rahoituksessa.

Nyt Suomen kasvu on Hassisen mukaan pitkälti kiinni siitä, että korkeakoulut pystyvät vastaamaan jatkuvan oppimisen haasteeseen ja samaan aikaan tutkintojen lisäämiseen.

”Tilanteesta tekee hälyttävän se, että tässä on pohjalla satojen ja satojen miljoonien eurojen leikkauksia edellisiltä hallituskausilta. Sitä ei tietenkään muutama kymmenen miljoonaa yksi yhteen edes kompensoi. Tämä korostaa lisärahoituksen kiireellisyyttä.”

Nyt Hassinen toivoo hallitukselta rohkeutta olla leikkaamatta sieltä, mistä kasvua pystytään synnyttämään. Hänen mukaansa Suomessa tunnustetaan yleisesti, että Suomi tarvitsee juuri nyt opetusta ja tutkimusta. Lopulliset linjaukset asiasta tehdään hallituksen budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.

”Toivottavasti tässä tulee järki käteen.”

Ministeri Andersson on ihmetellyt tänä aamuna VM:n budjettiesitystä myös tekstiosien muuttumisen takia. VM on kiistänyt muutokset. LUE LISÄÄ: Nyt tuli selitys Li Anderssonille – VM: Opetusministeriö myöhästyi

Myös Hassinen hämmästyi tilanteesta, mutta huomauttaa, ettei ulkopuolisena tiedä, mitä valmistelussa on tapahtunut. Hänen mukaansa tekstiosa tulee substanssiministeriöstä ja sen ideana on muun muassa perustella rahoitustarpeita.

”En näe perusteluita sille, että VM lähtee isosti muuttamaan OKM:n tekstejä”, hän toteaa yleisellä tasolla.

LUE MYÖS:

Hallituksen sisällä rajua ristivetoa – Ulostuloja sdp:stä: ”Nyt julki tullut on VM:n pohjaehdotus”

Budjetin ryöpyttäminen jatkuu: ”Kuka tätä maata ohjaa – onko mallia otettu vappusatasesta?”

Nyt alkoi vääntö hallituksessa: ”Eikö VM:ssä ole luettu hallitusohjelmaa?”