Vientialojen työmarkkinaneuvottelut ovat jatkuneet tänään tiiviisti.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto olivat sovittelussa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Metsäteollisuus ja Paperiliitto jatkavat neuvotteluja keskenään ja sovittelussa on tarkoitus olla jälleen torstaina.

Ehkä lämpöisin tilanne juuri nyt on Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton keskinäisissä neuvotteluissa. Osapuolet ovat jälleen tänään neuvotelleet ja huomiselle on sovittu sovittelu. Osapuolet ovat pitäneet tiukkaa radiohiljaisuutta, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole ollut merkkejä ratkaisujen löytymisestä.

LUE LISÄÄ:

Paineet ratkaisuista viimeistään lähipäivinä ovat suuret. Prosessiteollisuudessa lakkoihin varautuminen pitää aloittaa selvästi ennen niiden alkamista. Jo viime viikolla Neste luonnehti mahdollisen lakon vaikutuksia voimakkain sanakääntein.

Sähköliitolta kantelu Piekkalasta

Työmarkkinoilla kipinöi nyt monella rintamalla. Ay-liikkeestä on kuulunut erittäin jyrkkäsanaista arvostelua valtakunnansovittelija Piekkalan Kauppalehden haastattelussa viime viikolla esittämistä kiky-tuntikommenteista.

Viime päivinä julkisuudessa on käyty kovaa keskustelua Piekkalan asemasta ja koko sovittelujärjestelmästä.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Sähköliitto on jättänyt oikeuskanslerille kantelun Piekkalan toiminnasta.

Ilta-Sanomien mukaan kantelun syynä on valtakunnansovittelijan passiivisuus työtaistelun hoitamisessa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvistaa Kauppalehdelle, että tällainen kantelu on jätetty.

”Valtakunnansovittelija on valtion virkamies ja kyseessä on laissa säädetyn julkisen viran hoito. Laillisuusvalvonta kuuluu meille”, Pöysti sanoi.

Kantelun voi tehdä kuka tahansa ja aina aluksi oikeuskanslerin virasto selvittää onko kantelua tarvetta ruveta tutkimaan syvemmin. Jos arvio on, että kantelu ei ole aiheeton, hankintaan sen jälkeen tarkemmat selvitykset.

Valtakunnansovittelijoista on tehty kanteluita aiemminkin. Oikeuskansleri Pöysti muistaa ainakin, että edellisestä valtakunnansovittelijasta Minna Helteestä tehtiin kanteluita. Silloin syynä oli hänen siirtymisensä Teknologiateollisuuteen ja sen mahdollisesta aiheuttamasta esteellisyydestä sovittelutoimeen.

”Se tapaushan aikoinaan ihan tutkittiin ja siitä annettiin myös ratkaisu”, Pöysti toteaa.

Silloisen ratkaisun mukaan Helle ei menetellyt moitittavasti siirtyessään työnantajapuolen palvelukseen Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi. Oikeuskansleri kuitenkin suositti työ- ja elinkeinoministeriötä arvioimaan lainsäädännön ja menettelytapojen ajantasaisuutta.

Sähköliiton työtaistelu oma lukunsa

Teknologiateollisuus ja Sähköliitto ovat Piekkalan johdolla sovittelussa ensi maanantaina.

Työmarkkinatilanne on tällä hetkellä kokonaisuudessaan kuuma. Sähköliiton lakko on kuitenkin järjestökahakoineen monessakin mielessä oma lukunsa. Teknologiateollisuudesta on sanottu, että Sähköliiton vaatimus omista luottamusmiehistä on juridisesti mahdoton.

Teknologiateollisuuden yrityksissä työskentelee kaikkiaan reilut tuhat sähköliittolaista, joiden työehdot määritetään Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisellä työehtosopimuksella.