Erityisosaajia rekrytoivien yritysten tilanne ei näytä parantuvan heti huolimatta työministeri Timo Harakan (sd) antamasta lupauksesta.

Harakka lupasi eduskunnan budjettikeskustelussa, että tilanteeseen puututaan pikaisesti. Harakka kertoi kuulleensa todella murheellisena Supercellin perustajan Ilkka Paanasen hätähuudon. Paananen puhui Twitterissä katastrofista, joka näkyy Supercellin arjessa joka päivä. Paananen sai tukea muun muassa Nokian hallituksen puheenjohtajalta Risto Siilasmaalta.

Harakka lupasi, että hallitus pitää kiinni hallitusohjelman sitoumuksesta lyhentää oleskeluluvan myöntäminen yhteen kuukauteen, mitä auttaa se, että työperäinen maahanmuutto siirtyy sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön.

”Tämä siirto on toteutumassa, ja lupaan kiirehtiä sitä”, Harakka ilmoitti eduskunnassa.

Oleskelulupien käsittelyyn on luvattu TE-toimistoihin lisää henkilöstöä tänä ja ensi vuonna. Nykyisessä mallissa lisäresurssit eivät kuitenkaan helpota suoraan erityisosaajien asemaa, sillä heidän oleskelulupansa käsitellään vain Migrissä.

Tämän vuoden pullonkaula johtuu Migrin ylijohtajan Jaana Vuorion mukaan resurssipulasta. Migrin pitäisi rahoittaa toimintansa hakemusten käsittelymaksuilla, mutta ne kattavat vain 75 prosenttia tarpeesta. Siksi resursseja on karsittu.

Vuorion mukaan Migrin rahoitus pienenee ensi vuonna kokonaisuudessaan, ja maahanmuuttoyksikön 320 työntekijästä joudutaan vähentämään 50. Se tarkoittaa, että oleskelulupien käsittelyajat voivat jopa pidentyä ensi vuonna.

Tänä vuonna ulkomaisille it-ammattilaisille ja muille erityisalojen osaajille tarkoitetuttujen erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittelyaika on revennyt Maahanmuuttovirastossa (Migri) keskimäärin 52 päivään ensimmäisten lupien kohdalla. Viime vuonna käsittelyaika oli vain puolet tästä.

Lupaprosessi voi kestää jopa puoli vuotta, vaikka erityisasiantuntijoiden kohdalla ei tarvita saatavuusharkintaa. Yritysten viesti on ollut jo vuosia, että kuukausien odotus on liikaa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Antti Rinteen (sd) hallitus on luvannut ulkomaisten osaajien houkutteluun lisää panoksia. Hallitusohjelmassa linjataan, että työperäinen maahanmuutto siirtyy sisäministeriöstä työ- ja elinkeino­ministeriön ohjaukseen. Hallitus haluaa nipistää kaikkien työperäisten oleskelu­lupien käsittelyajan yhteen kuukauteen vuoteen 2023 mennessä.

Työministeri Harakka pitää kuukauden käsittelyaikaa välttämättömänä.

”On ilmiselvää, että emme pärjää kansainvälisessä rekrytointikilpailussa, ­jollei prosessi ole huomattavasti nopeampi.”

Harakan mukaan viranomaisten tuplatyötä hakemusten käsittelyssä puretaan ja työtä vauhditetaan Suomen suurlähetys­töissä, joissa työn perässä muuttavat rekis­teröityvät.

”Tavoitteena on viestiä, että Suomi toivottaa tervetulleeksi ammattitaitoista työvoimaa ja huippuasiantuntijoita.”

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Jos työperusteisten oleskelulupien käsittelyaika lyhennettäisiin kuukauteen, tarvittaisiin Vuorion mukaan vähintään nykyinen henkilöstömäärä ja oleskelulupien jatkopäätösten automatisointia.

Automatisointi on ollut vireillä, mutta Vuorion mukaan sen varsinainen käyttöönotto uhkaa jumittua rahapulaan: järjestelmän kehittämiseen tarvittavaa seitsemää miljoonaa euroa ei ole.

Suomi menettää huippuosaajia

Suuresta osaajapulasta kärsivät it- ja pelialan yritykset odottavat kuumeisesti nopeutusta ulkomaisten erityisosaajien lupaprosessiin.

Viime vuonna erityisasiantuntijoiden ensimmäisiä oleskelulupia myönnettiin yli 1 400. Startup-konkari ja pääomasijoitusrahasto Maki.vc:n perustaja Ilkka Kivimäki arvioi, että määrä olisi kaksin- tai jopa kolminkertainen, jos prosessi nopeutuisi.

Kivimäen mukaan suomalaiset yritykset ovat menettäneet huippuosaajia muun muassa Viroon ja Tanskaan, joiden lupaprosessia pidetään jouhevampana.

It- ja peliala ovat väläyttäneet ratkaisuksi ruuhkiin erityisasiantuntijoiden ohituskaistaa hakemusjonossa tai tiettyjen työnantajien sertifioimista.

Näitä ulkomailta tuttuja malleja selvittää myös hallitus. Harakan mukaan mallia haetaan esimerkiksi Kanadasta, joka tunnetaan työvoimaa houkuttelevana maana.

Uudistuksia ei olisi aikaa odottaa hallituskauden loppuun. Pelialan järjestön Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen vaatii vauhtia hakemusten käsittelyyn pian, koska kilpailu huippuosaajista kovenee koko ajan. Neogamesin kunnianhimoinen tavoite on ollut seitsemän päivän käsittelyaika.

Kivimäen mielestä kuukauden aikaraja olisi hyvä, mutta vielä parempi olisi kaksi viikkoa. Uudistusten odottamista vuoteen 2023 hän kuvaa ”karmivaksi”.