Työministeri Timo Harakka (sd) arvioi, että oleskelu- ja työlupaprosessin lyhentäminen kuukauteen tulee olemaan vaikeaa. Tällä hetkellä käsittelyaika on useita kuukausia.

Elinkeinoelämän keskusliitto linjasi perjantaina, että maahanmuuttoviraston tulisi ratkaista niin sanotulla fast track -menetelmällä työlupahakemukset, joilla Suomeen ollaan tulossa sellaisiin töihin, joista maksettava palkka on vähintään 4 000 euroa kuukaudessa.

”Tällaiset hakemukset on ratkaistava enintään viikossa. Jos tähän ei pystytä, lupa katsotaan myönnetyksi. Näillä osaajilla on kysyntää muuallakin eivätkä he odota pitkään työlupakäsittelyn rattaiden pyörimistä, EK:n johtaja Ilkka Oksala kommentoi tiedotteessa.

”Suomessa on paha pula osaajista. Heitä ei ole oven takana odottamassa. Pitkät käsittelyajat vaarantavat koko rekrytoinnin onnistumisen ja näin vaikeuttavat yritystoimintaa”, hän jatkoi.

Harakka myöntää ongelman.

”Meidän pitäisi selkeämmin kertoa se, että kuka tahansa on tervetullut Suomeen tekemään työtä. On ihan sietämätöntä, että jopa erityisasiantuntijat joutuvat odottamaan työlupaa jopa yli vuoden. Hallitusohjelmassa on luvattu, että saisimme tavoiteajan kuukauteen, mutta se on erittäin vaikea saavuttaa”, hän totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

LUE MYÖS:

Saatavuusharkinta tulee Harakan mukaan säilymään Suomessa.

”Meillä on tarkoitus todellakin panostaa kansainväliseen rekrytointiin. Tarve on niin päällekaatuva, että on aivan selvä, että sitä pitää tehostaa. Kun me säilytämme saatavuusharkinnan voimme tehokkaammin ja houkuttelevammin osallistua kilpailuun, jota kaikki maat käyvät”, hän sanoi.

Harakka peräänkuulutti myös muutoksia asenteisiin Suomessa.

”Koko asenteen pitää kääntyä niin päin, niin että mitä sujuvammin saadaan ihmiset tänne olemassaolevaan työopaikkaan, sen parempi sen sijaan, että tutkitaan, onko työntekijällä todella oikeus tulla tänne. Ykkösluokan asiantuntija ei halua olla kakkosluokan kansalainen.”

LUE LISÄÄ: