Helsingin maahanmuuttoyksikkö on menettänyt peräti kahdeksan työntekijää viimeisen kahden kuukauden aikana. Asiasta kirjoittaa kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas, ylikomisario Dennis Pasterstein Puheenvuoron blogissaan.

Uudelle Suomelle Pasterstein kertoo vahvistaneensa tiedot suoraan maahanmuuttoyksikön päälliköltä. Töitä tehdään edelleen vajaamiehityksella. Kuuden sosiaalityöntekijän ja kaikkiaan 11 henkilön tehtävät on yhä täyttämättä.

– Sosiaalityöntekijöistä puuttuu kolmannes ja sosiaaliohjaajista viidennes. Yksikön työntekijöiden paine on kestämätön ja moni on jaksamisen rajoilla, Pasterstein kirjoittaa.

– Yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkainaan jopa 160 asiakasta, joista osa perhekuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perheet saattavat joutua odottamaan jopa kaksi kuukautta kotouttajien yhteydenottoa, minkä aikana lapset eivät ole päässeet kouluun eivätkä aikuiset opiskelemaan suomea, hän jatkaa.

Maahanmuuttoyksiköstä on myös lähestytty kaupungin päättäjiä. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Otso Kivekäs vahvistaa Uudelle Suomelle, että häntä ja toista varapuheenjohtajaa Osku Pajamäkeä (sd.) on lähestytty sähköpostitse maahanmuuttoyksikön resurssitilanteesta.

Viestin sisältöä Kivekäs ei tarkemmin tahdo valottaa julkisuudessa, sillä se on lähetetty luottamuksellisesti.

Pasterstein kertoo olevansa huolissaan muun muassa pakolaisten kotouttamisen onnistumisesta, mikäli resursseja ei saada mitoitettua työ- ja asiakasmääriin. Vaihtoehtona hän näkee Helsingin vastaanottamien pakolaismäärien vähentämisen.

– Jos kotouttaminen laiminlyödään, seuraukset voivat olla hyvin kauaskantoiset ja ne vaikuttavat koko yhteiskunnan turvallisuuteen - Euroopasta löytyy hyviä esimerkkejä epäonnistumisista. Jos päättäjillä ei ole halua hoitaa kotoutusta, ei pidä ottaa vastaan kotoutettavia, Pasterstein linjaa blogissaan.

Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto vahvistaa Uudelle Suomelle Pastersteinin kertomat luvut, mutta huomauttaa, että kyse ei varsinaisesti ole irtisanoutumisista, kuten Uusi Suomi Pastersteinin näkemyksen perusteella aiemmin kirjoitti. Kariston mukaan työntekijävaje johtuu siitä, että määräaikaisten työntekijöiden työsuhteita oli katkolla, eikä heidän jatkosopimuksilleen saatu varmistettua rahoitusta ajoissa. Kariston mukaan työsopimuksia olisi jatkettu, mutta moni oli ehtinyt tehdä muita suunnitelmia. Karisto myöntää, että työtä on liikaa nykyhenkilöstölle. Hänen mukaansa lisätyövoimaa yritetään nyt rekrytoida pika-aikataululla.

Juttua päivitetty klo 17:28 Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikön kommenteilla. Myös otsikkoa täsmennetty.