Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kritisoi Twitterissä vasemmistoliiton tuoreen puheenjohtajan Li Anderssonin linjausta siitä, että Suomeen tarvitaan kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä.

Jo Anderssonin edeltäjä Paavo Arhinmäki kannatti kuuden tunnin työpäivää.

Lue lisää: 6 tunnin työpäistä ratkaisu Suomen massatyöttömyyteen?

Andersson on vahvistanut Twitterissä, että kuuden tunnin työpäivä pitäisi toteuttaa ansiotasoa laskematta.

– Li toivoo kokeiluja 6 h työpäivästä. Vapaassa markkinataloudessa niitä tehdään koko ajan, niiden toimesta jotka haluavat 6 h työpäivän, kirjoitti Juhana Vartiainen eilen Twitterissä.

Avauksesta lähti liikkeelle monipolvinen ja laaja keskustelu. Anderssonin mielestä hallitus unohtaa kysynnän merkityksen ja keskittyy tulonsiirtoihin, kun kilpailukykysopimukseen haluttiin 24 tunnin vuosittainen työajan pidennys.

– Li, te yritätte murheellisen sinnikkäästi luoda omatekoista "talousteoriaa" jossa työvoimakustannus ei vaikuta työllisyyteen, Vartiainen kirjoitti.

– Ja te yritätte [sinnikkäästi] luoda kuvaa Suomen taloudesta ja kilpailukyvystä, joka on synkempi kuin todellisuus, Andersson vastasi.

Vartiainen ja Andersson kiistelivät myös siitä, ovatko asiantuntijat yksimielisiä talouden tilasta ja pitäisikö heihin luottaa.

Andersson totesi myös, että työnantajat tuntuvat pitävän nimenomaan paikallista sopimista tärkeänä, ei työajan pidennystä.

– Sitäkin yritettiin ankarasti, mutta SAK kiristi ja esti sen, vastasi Vartiainen.

Vartiainen listaa Anderssonille, että Neuvostoliitossa, Venezuelassa, Kuubassa, Zimbabwessa on tehty vaihtoehtokokeiluja, mutta ne eivät lisänneet hyvinvointia. Andersson puolestaan lyttäsi Varsiaisen ”Neuvostoliitto-kortin” ja totesi, että työajan lyhentämisen kokeiluja on käynnissä useita Euroopassa. Anderssonin mielestä oleellista on tehty työ ja työpainos, ei työpaikalla vietetty aika.

Lue myös: Ruotsissa kokeillaan 6 h -työpäivää