Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) on luottavainen, että yritystukien leikkaamisessa päästään eteenpäin.

”Jokaisella hallituksella on ollut vaikeuksia löytää niissä yksimielisyyttä. Jos se olisi yksinkertainen ja helppo asia, johan se olisi tehty vaalikausia sitten”, Kulmuni sanoi hallituksen budjettiriihen alkaessa aamulla.

Hallitusohjelmassa linjattu 100 miljoonan euron yritystukien leikkaus on yksi tänään alkaneen budjettiriihen isoista kysymyksistä. Leikkauksen mallista on ollut jo monenlaista spekulaatiota, mutta lopulliset ratkaisut on määrä tehdä budjettiriihessä.

Yle kertoi viikonloppuna, että sen tietojen mukaan yritystukien leikkaamisesta on hallituksessa löytynyt alustava yhteisymmärrys. Tukia ei leikattaisi juustohöyläperiaatteella, vaan yli 100 miljoonan euron säästöt on löydetty leikkaamalla joitakin tukia reilummin.

Politiikan kestoaihe

Vaikeus tehdä muutoksia yritystukiin on politiikan kestoaihe. Asiaa pohjustaneen valtiosihteerityöryhmän työn piti valmistua jo viime viikolla, mutta työryhmä sai viimein työnsä valmiiksi maanantaina. Työryhmän puheenjohtajan valtiosihteeri Jari Partasen mukaan kokonaisuus täyttää 100 miljoonan euron tavoitteen. Partanen on Kulmunin valtiosihteeri.

”Se on sen kaltainen, että se täyttää hallituksen edellyttämän ratkaisun, tämän 100 miljoonan tavoitteen”, Partanen kertoo loppuraportista.

Hallitusohjelmassa on kirjattu, että mikäli vähennyksistä ei päästä yksimielisyyteen, alennetaan kaikkia yritystukia niiden kustannusten suhteessa. Partasen mukaan työryhmä kävi läpi myös juustohöyläleikkauksen yritystukiin, eikä suosittele sitä.

”Se ei ole monessa suhteessa hyvä. Sen kohdentuminen on sattumanvarainen ja se aiheuttaa hallinnollista taakkaa ja erilaisten lainsäädäntöjen avaamista”, Partanen sanoi.