Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen rakennusalan työehtosopimuksista. Näin ollen rakennusalalle julistettu työsulku, ylityökielto ja muut työtaistelutoimet peruuntuvat.

Sopimus on kaksivuotinen ja se kattaa kaikki liittojen väliset kahdeksan sopimusalaa, Rakennusliitto kertoo tiedotteessaan.

– Nyt saavutettu neuvottelutulos takaa rakennusalalle työrauhan kahdeksi vuodeksi. Palkkoja nostetaan kaksivuotisessa sopimuksessa kumpanakin vuonna 30 sentin yleiskorotuksella. Työehtosopimuksen mukaisiin vähimmäispalkkoihin eli palkkataulukoihin tehtiin 40 sentin korotukset myös molempina vuosina, liitto kertoo.

Aiemmin on kerrottu, että Rakennusliiton palkankorotusvaatimus on ollut noin 5,7 prosenttia kahdessa vuodessa, kun taas liittokierroksen yleislinja on ollut 3,2 prosenttia. Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen ei suoraan halua muuntaa nyt tehtyä senttisopimusta prosenteiksi, mutta sanoo, että 30 sentin yleiskorotuksen osalta sopimus ei suuresti eroa liittokierroksen yleislinjasta.

– Tämä on solidaarinen sopimus pienempipalkkaisille työntekijöille. Korotukset painottuvat sopimusten alapäähän eli niille, jotka tekevät taulukkopalkalla, hän sanoo Uudelle Suomelle viitaten vähimmäispalkkojen suurempaan korotukseen.

Ensimmäinen yleiskorotus tulee voimaan 1.6.2018 ja toinen kesäkuussa 2019.

- Sopimus on osoitus siitä, että rakennusalalla voidaan sopia asioista ilman ulkopuolista apua ja neuvonantajia. Minusta on tärkeää, että tämänkin jälkeen voidaan edelleen edistää toimialan kehittämistä hyvässä yhteistyössä”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Tiedotteen mukaan neuvottelutulokseen sisältyy mahdollisuus sairauspoissaoloihin työntekijän omalla ilmoituksella. Lisäksi mukana on useita yhteistyöaloitteita uusien osaajien saamiseksi alalle sekä tuottavuuden parantamiseksi.

- Olemme sopineet yhteistyöstä, jolla selvitetään parhaita tapoja alalle hakeutumisen edistämiseen ja toisen asteen koulutuksen ja työelämän yhteistyöhön. Olemme myös kehittämässä toimivaa digitaalista työnvälitystä rakennusalalle, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari kertoo tiedotteessa.

Neuvottelutulos vaatii vielä järjestöjen hallitusten lopullisen hyväksynnän.