Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo hämmästelee Ylen julkaisemaa haastattelua, jossa työtön Mervi Venäläinen kertoo elävänsä mielummin ansiosidonnaisella päivärahalla kuin vastaanottavansa hoitoalan töitä.

Venäläinen viestittää Uudelle Suomelle irtisanoutuneensa viime vuonna ja sen jälkeen kouluttautuneensa kultturialalle näyttelijäntöihin. Ansiosidonnaisella hän kertoo olleensa kesäkuusta 2015.

–Jos itse irtisanoutuu työstään, menettää työttömyyspäivärahansa 90 päivän ajaksi eli päivärahaa ei saa heti, mutta myöhemmin sen saa, Salo sanoo Uudelle Suomelle.

Venäläinen vahvistaa olleensa irtisanoutumisensa jälkeen kolmen kuukauden karenssilla.

Salon mukaan erikoisen Venäläisen tapauksesta tekee se, ettei hän omien sanojensa mukaan halua ottaa vastaan hoitoalan töitä. Salo korostaa, että jos Venäläiselle tarjottaisiin hoitoalan töitä ja hän kieltäytyisi, voisi hän menettää työttömyysturvan jopa kokonaan.

–Jos kieltäytyy työstä ilman pätevää syytä, saa 60 päivän karenssin, ja jos töistä kieltäytyminen on toistuvaa, voi saada työssäolovelvoitteen eli pitää olla vähintään 12 kuukautta töissä, Salo sanoo.

Salo korostaa, että ”näin ei voi menetellä kuten jutussa sanottiin”, koska työttömyysrahaa ei tule, jos irtisanoo itsensä ja kieltäytyy töistä.

–Se on toinen asia, että onko hänelle [Venäläiselle] tarjottu töitä, Salo sanoo.

–Kuva siitä, että joku voisi heittäytyä työttömyyspäivärahalle, se ei pidä paikkansa, hän toteaa.

Salon mukaan Venäläisen pitäisi ottaa vastaan mitä tahansa hänelle nyt tarjottavaa työtä. Työttömyyden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana voi vastaanottaa vain omaa ammattitaitoa vastaavaa työtä, muttei Salon mukaan enää sen jälkeen.

Salon mielestä työttömiä haastateltaessa lehtijuttuihin on usein ollut ”yksi perusongelma”.

–On lehtijuttuja yksittäistapauksista, joissa faktat eivät yleensä pidä paikkansa. Ihmisille syntyy ihan omituinen kuva monesta työttömyysturvaan liittyvästä asiasta, Salo kertoo.

Hän on harmissaan, että työttömistä syntyvä väärä kuva voi aiheuttaa ihmisissä katkeruutta, jos luullaan, että työttömänä ollaan omasta tahdosta.

Myös entinen AKT:n puheenjohtaja, kansanedustaja Risto Kuisma (sd.) ihmetteli Ylen juttua Venäläisestä Facebookissa.

– Jotain on uutisessa mätää, kun henkilö ei ota vastaan oman alansa työtä, mutta saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa? Lain mukaan sen ei pitäisi olla mahdollista? Jos tämä on laillista , niin ei ihme, jos halutaan leikata työttömyysturvaa, Kuisma kirjoitti.

Venäläinen viestittää Uudelle Suomelle suorittaneensa juuri muun muassa yrittäjäkurssin TE-toimiston kautta.

– Toiminimi on jo perustettuna, Venäläinen kertoo.

Uusi Suomi ei tänään tavoittanut Venäläistä tarkempaa haastattelua varten.