Vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli voi johtaa poliittisiin lakkoihin, vasemmistopuolueiden vahvistumiseen ja oikeiston kannatuksen laskuun, arvioivat tutkijat Kauppalehdelle.

Laajasti haukutun aktiivimallin kaatamiseksi tehty kansalaisaloite on kerännyt parissa viikossa jo yli 94 000 allekirjoitusta. Se etenee eduskuntaan, sillä vaadittu 50 000:n raja ylittyi jo viime torstaina.

Politiikan tutkijoiden mukaan aktiivimalli on ay-liikkeelle ja vasemmistopuolueille herkullinen tilaisuus pönkittää omaa asemaansa. Aktiivimalli saa väen liikkeelle, koska työttömyys koskettaa monia ja on helposti käsitettävissä toisin kuin mutkikas sote.

Metalliliitto kertoi jo valmistelevansa poliittista lakkoa. SAK:n hallitus päättää asiasta 15. tammikuuta. Samaa miettii STTK.

–Tässä on hyvä mahdollisuus poliittiseen pelaamiseen, sanoo Ajatusapaja e2:n johtaja Karina Jutila Kauppalehdelle.

–Vanha kahtiajako oikeistoon ja vasemmistoon on kärjistynyt karikatyyrimäisesti. Kannattajat ovat stereotyyppisiä oikeistolaisia ja vastustajat vasemmistolaisia, sanoo puolestaan Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma, jonka mielestä aktiivimalli ei olisi voinut tulla otollisempaan aikaan.

Epäluuloa ovat ruokkineet myös hallituksen pakkolakiesitykset ja menoleikkaukset. Rintamalinjoja pönkittää se, että sisällissodan alkamisesta tulee tässä kuussa kuluneeksi sata vuotta.

Vuorelman mielestä kokoomuksen kannatusluvut tippuivat jo, koska kokoomuslaiset ovat voimakkaimmin puolustaneet työttömyysturvan tehostamista. Kansanedustaja Juhana Vartiaisen eduskunta-avustaja Antti Kirkkala löi vettä myllyyn siteeraamalla Verkkouutisiin Iltalehden jutun kansalaisaloitteen tekijän taustoista. Siteeraus herätti somessa keskustelua aloitteen tekijän mustamaalaamisesta ja maalittamisesta.

Jutila puolestaan katsoo kannatuslukujen muuttuvan vasta, jos kohu jatkuu.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehti jo luvata peruvansa uudistuksen, jos puolue istuu seuraavassa hallituksessa. Samaa väläytti vihreät, joka on toistaiseksi heiluttanut opposition lippua näkyvämmin. Kansalaisaloite taas on ”melkoinen poliittinen cocktail”, joka yhdistää pitkäaikaistyöttömän tekemän aloitteen, ay-liikkeen ja oppositiopuolueet.

–On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön, Jutila sanoo.

–Opposition pitäisi käyttää parlamentaarisia keinoja, välikysymystä ja kyselytunteja.

Muu muassa kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) on tiedottanut allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen. Aloitteen tehnyt pitkäaikaistyötön Martin-Éric Racine kertoi viime viikolla Uudelle Suomelle, etteivät poliitikot ole olleet häneen suoraan yhteydessä.

Vuorelmaa kiinnostaa eniten, mitä SAK tekee. Hänen mukaansa houkutus pakkolait kaataneen voimannäytön uusintaan on suuri.

Lähde pääosin: Kauppalehti

Lue myös:

Tutkijan huomio aktiivimallikeskustelusta: ”Peilaa vasemmiston ja oikeiston peruseroa”

Keskustalainen ryöpyttää aktiivimallia puolustanutta: ”Tässä ministeri erehtyy”

Osmo Soininvaara työttömien patistelusta: ”Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan”

Kysymyksiä ”orwellimaista” aktiivimallia puolustaneelle ministerille: ”Miten käy perheelle?”

PAM ihmettelee lomautettujen kohtelua aktiivimallissa: ”Työntekijän, jolla on työsuhde voimassa, täytyy osoittaa aktiivisuutensa”

Kokoomusministeri puolustaa aktiivimallia: ”Ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää”

Ministeri Mykkänen Aamulehdelle: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä tai aktivointia, tulee miettiä muuttamista

Aktiivimalli: Kela seuraa työttömän toimintaa – ”Tulkinnanvaraisuutta voi tulla”