Hallituspuolueissa kokoomuksessa ja keskustassa on virinnyt kiistaa siitä, pitääkö työttömien muuttaa töiden perässä pois kotiseuduiltaan. Erimielisyys liittyy työttömyysturvan aktiivimallista virinneeseen kohuun.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen sanoo olevansa eri mieltä ministeri Kai Mykkäsen (kok.) ja kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) kanssa. Molemmat ovat painottaneet julkisuudessa, että työttömien pitäisi muuttaa työn perässä.

–Jos on paikkakunta, jossa ei kerta kaikkiaan ole mitään työtilaisuuksia, ei ole ratkaisu se, että siellä maksetaan ikuisesti työttömyysturvaa. Jos ei ole mahdollisuuksia, pitää silloin muuttaa työn perässä pois, kuten ihmiset ovat aina tehneet, Vartiainen sanoi keskiviikkona Ylen Ykkösaamussa.

Mykkänen taas ihmetteli Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana, missä vaiheessa työttömyysturvasta on tullut etuus, jolla on tarkoitus tukea pysyvää elämistä paikkakunnalla, jos työntekijä ei usko työllistyvänsä.

Keskustassa ei olla asiasta samaa mieltä. Antti Kurvisen mukaan aktiivimallin oikeudenmukaisuus voidaan varmistaa vain sillä, että työtä ja työllistymistä tukevia palveluja on tarjolla kaikkialla Suomessa, myös pienemmillä paikkakunnilla. ”Ei Mykkäsen ja Vartiaisen pakkolähdöille”, hän julistaa tiedotteensa otsikossa.

– Mykkäsen ja Vartiaisen kannanotot edustavat sellaista keskittämispolitiikkaa, jota Keskusta ei kannata, edistä eikä hyväksy. Ei pakkolähdöille! Eri puolueiden arvomaailmat tulevat tässä vahvasti esiin, Kurvinen sanoo tiedotteessa.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kiirehti tiedottamaan jo keskiviikkoiltana, ettei aktiivimallin vuoksi voi pakottaa ihmisiä muuttamaan. Kaikkonen sanoi odottavansa, että hallitus ottaa eduskunnan näkemyksen tosissaan ja kuulee myös ihmisten huolet. Eduskunta linjasi, että uudistuksen vaikutuksia tulee seurata tarkasti ja tarvittaessa laajentaa keinoja, joilla aktiivisuusehdon voi täyttää.

–Työttömät eivät saa joutua kohtuuttomiin tilanteisiin, jos heillä ei ole tosiasiallisesti mahdollisuutta osoittaa uudistuksen mukaista aktiivisuutta. Tähän myös eduskunta kiinnitti huomiota aktiivimallista päättäessään. Ei voi myöskään olla niin, että aktiivimallin varjolla ihminen pakotettaisiin muuttamaan eroon perheestään ja läheisistään, Kaikkonen sanoi tiedotteessa.

Antti Kurvinen toivoo, että keinovaihtoehtoja selvitettäisiin joka tapauksessa lisää. Myös työministeri Jari Lindström (sin.) on myöntänyt aktiivimallin haasteet. Lue lisää: Työministeri myöntää aktiivimallin ongelman: ”Miten todistat olleesi aktiivinen”

Aluetutkija Timo Aro puolestaan arvioi eilen keskiviikkona Uudelle Suomelle, että aktiivimalli näyttää ajavan työttömiä kasvukeskuksiin. Lue tarkemmin: Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin

Lähde osin: Talouselämä

Lue myös:

Näkökulma: Kumotaanko aktiivimalli?

Kokoomusministeri puolustaa aktiivimallia: ”Ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää”

Aktiivimallista kohtalokas myrsky? Tutkijat: Voi johtaa lakkoihin ja murentaa oikeistoa

Ministeri Mykkänen Aamulehdelle: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä tai aktivointia, tulee miettiä muuttamista

Aktiivimalli: Kela seuraa työttömän toimintaa – ”Tulkinnanvaraisuutta voi tulla”

Pitkäaikaistyöttömän aloite nimivyöryllä eduskuntaan: ”Typerä laki, joka tekee kipeää hyvin monelle”

Suorat sanat Ylellä: Hallitus tekee työttömyydestä ikävämpää – ja se parantaa työllisyyttä

Kansalaisaloite vaatii työttömiä suututtavan aktiivimallin kumoamista: ”Kohtuutonta rangaista työnhakijaa”