Työttömien Keskusjärjestö on järkyttynyt tiedosta, että merkittävä summa ely-keskusten työllistämisrahoista uhkaa jäädä kokonaan käyttämättä. Uutissuomalainen kertoi tänään, että noin 150 miljoonaa euroa on vielä käyttämättä tälle vuodelle.

Kaikkiaan työ- ja elinkeinoministeriö on jakanut 612,6 miljoonasta euroa muun muassa työvoimakoulutuksen, kotoutumiskoulutuksen ja valmennusten hankintaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi Uutissuomalaiselle pitävänsä tilannetta poikkeuksellisena, vaikka rahaa on jäänyt käyttämättä aiempinakin vuosina. Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtajan Jukka Haapakoskella on viesti Lindströmille:

–Suomessa on yli 100 000 pitkäaikaistyötöntä, joita voisi palkata palkkatuella yhdistyksiin, kuntiin ja yrityksiin työllisyysmäärärahoilla. 150 miljoonalla eurolla palkkaisi palkkatuella yli 10 000 työtöntä vuodeksi töihin. Ei ole vaikeaa keksiä rahoille käyttöä, hän muotoilee tiedotteessa.

–Työllisyysmäärärahoilla tehty työ kansalaisjärjestöissä on yleishyödyllistä ja hyödyttää koko ympäröivää yhteiskuntaa. Monet yhdistykset ovat joutuneet lopettamaan kokonaan toimintojaan Lindströmin linjausten vuoksi.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajan, kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mukaan rahojen käyttämättä jättäminen osoittaa, että hallitus on pöyristyttävän piittaamaton työttömiä kohtaan. Joka kivi pitää kääntää, että työttömyys saadaan katkaistua.

–Hallitus on asettanut kolmannelle sektorille 3000 henkilötyövuoden katon palkkatuen käytölle. Tämä estää ely-keskuksia käyttämästä enemmän rahaa yhdistysten palkkatukeen, perukaa tämä typerääkin typerä sääntö, Taavitsainen sanoo tiedotteessa.