Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskokeilujen selvityshenkilönä alkuvuodesta toiminut Maria Kaisa Aula kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla Suomen työttömyystukijärjestelmästä.

Aulan mielestä järjestelmän hajanaisuus haittaa työllistymistä. Se, että työttömät vaikuttavat passiivisilta, voi Aulan mukaan johtua byrokratiasta.

– Oman asemansa kohentamiseen motivoituneen työttömän kannalta työttömyysturvassa on lannistavia piirteitä. Itsensä työllistäminen, osa-aikainen työ, sivutoiminen yrittäminen, toimeksiantotehtävät ja työosuuskunnassa toimiminen voivat vaarantaa työttömyysturvan jatkumisen. Työttömän ”passiivisuus” saattaa siis johtua järjestelmän byrokratialoukuista. Ne voivat olla taloudellisten kannustimien puutetta pahempi hidaste, Aula kirjoittaa.

Aula nostaa esiin myös paljon kritiikkiä keväällä herättäneen työnäytekokeilun.

– Työnhakijan mahdollisuuksia omatoimisuuteen on parannettava. Työsuhteen solmimisen kynnystä madaltaisi esimerkiksi se, että osana työnhakua työtön voisi vapaaehtoisesti näyttää osaamistaan työpaikalla menettämättä työttömyysturvaa, Aula kirjoittaa.

Hallitus kertoi työnäytekokeilusta osana työllisyyspakettiaan. Hallitus kertoi keväällä selvittävänsä uuden työnäytteen kokeilua. Työnäyte tarkoitti lyhytkestoista, vapaaehtoista työskentelyä työnantajan tehtävissä.

Työministeri Jari Lindström (ps.) sai keväällä valtavan kritiikkiryöpyn niskaansa työkokeilusta.

Lue lisää: Hallituksen uusi työkokeilu tyrmistyttää: ”Helkkari – Ei palkkaa, ei eläkettä?”

Lue myös: Työkokeilun ”aivopieru” kuumensi ministerin: ”Teille ei tunnu kelpaavan mikään!”

Lindström kertoi, että ajatus oli tullut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitralta.

Lue lisää: Haukuttu ”työnäyte” on Sitran malli – palkaton työ voisi kestää jopa 3–4 kk, kieltäytymisestä ei karenssia

Työllisyyden parantaminen on yksi keskeisistä asioista hallituksen budjettiriihessä, joka alkaa tänään. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste tällä vaalikaudella 72 prosenttiin, kun se nyt on 68,5 prosenttia. Perussuomalaiset ajaa Lex Lindströmiä, jossa 60 vuotta täyttäneet ja vähintään viisi vuotta työttömänä olleet päästettäisiin eläkkeelle.