Radio Ravun iltapäivälähetyksessä kuultiin kovia faktoja työterveydenhuollon ja -turvallisuuden laiminlyönnistä kertyvistä kustannuksista työnantajalle.

- Kustannukset vaihtelevat tällä hetkellä 2-14 prosentin välillä palkkasummasta. Mikäli kaikki pääsisivät kustannuksissaan alimmalle tasolle, säästöä tulisi 4,5 miljardia euroa. Makropuolella luku kymmenkertaistuu, totesi Työterveyslaitoksen toiminta-alueen johtaja Guy Ahonen.

Ahonen kertoi myös, etteivät sairauspoissaolot yllättäen olekaan suurin menoerää työnantajalle.

- Sairauspoissaolojen osuus on vain 50 prosenttia. Sairauspoissaoloja ei muutenkaan kannata ajaa alas, sillä ne korreloivat tutkimuksen mukaan ennenaikaisina varhaiseläkkeinä.

Kevan tutkimus- ja kehittämisasiantuntija, Risto Kaartinen piti varsinaista summaa tärkeämpänä sitä, miten rahat kohdennetaan.

- Tukielin- ja masennuspotilaiden tulee saada apua välittömästi, kun taas flunssaiselle ei oikein voi muuta tehdä kuin käskeä kotiin ottamaan Buranaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies, Wiking Husberg puolestaan asettaa työturvallisuuden jopa työterveydenhuollon edelle.

- Turvallisuusaspekti on se ensimmäinen askel. Virikesetelit eivät paljon lohduta jos ihmisiä kuolee tai vammautuu loppuiäkseen.