Yhä useammassa ammatissa on nyt pulaa työvoimasta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tuoreen ammattibarometrin perusteella.

Ministeriön mukaan työvoimapula on havaittavissa varsinkin terveys- ja sosiaalialalla sekä kasvavassa määrin rakennusalalla. Tiedot perustuvat TE-toimistoissa helmi-maaliskuussa 2017 tehtyyn arvioon siitä, miten kysyntä ja tarjonta kohtaavat lähitulevaisuudessa noin 200 ammatissa.

Työvoimapulaa kohtaavien ammattien määrä on kaksinkertaistunut vuodentakaisesta. Ammatteja, joissa on pulaa hakijoista, havaittiin uusimmassa ammattibarometrissä valtakunnallisesti 24, kun vuotta aikaisemmin niitä arvioitiin olevan 12.

Toisaalta tällä kertaa ei havaittu lainkaan ammatteja, joissa olisi paljon pulaa työnhakijoista. Vuosi sitten lääkärit, ylilääkärit ja erikoislääkärit määriteltiin vielä tällaisiksi ammateiksi, ministeriö kertoo.

– Työvoimapula ei siis ole kärjistymässä joissakin ammateissa, vaan laajenemassa useampiin ammatteihin, arvioi neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä tiedotteessa.

Pulaa työvoimasta on varsinkin terveys- ja sosiaalialalla, joka kattaa noin puolet pula-ammateista. Rakennusalalla työvoimapula on yleistymässä ja eniten pulaa on rakennusalan työnjohtajista.

Ammattibarometrista löytyy työvoimapula-ammattien top 15 –lista koko Suomen tasolla tammikuussa 2017. Näiden ammattien osaajille löytyisi nyt töitä:

1. Kuulontutkijat ja puheterapeutit

2. Ylilääkärit ja erikoislääkärit

3. Hammaslääkärit

4. Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

5. Yleislääkärit

6. Sosiaalityön erityisasiantuntijat

7. Myyntiedustajat

8. Rakennusalan työnjohtajat

9. Kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)

10. Betonirakentajat ja raudoittajat

11. Rakennusinsinöörit

12. Lastentarhaopettajat

13. Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja

14. Kattoasentajat- ja korjaajat

15. Maansiirtokoneiden ym. kuljettajat

Sen sijaan työvoiman ylitarjonta on vähentymässä. Ammattibarometrin 200 tarkastellusta ammatista 43 ammatissa arvioidaan olevan työvoiman ylitarjontaa, kun vuosi sitten liikaa hakijoita oli 70 ammatissa. Eniten ylitarjontaa on yleissihteereistä. Uusina ammatteina työvoiman ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet myyjät ja valokuvaajat.

Lue myös: ELY-keskus vastaa ministerin avautumiseen: Työntekijöitä ei löydy Suomesta