Tunnettu koneenrakentaja kertoo työvoimapulasta. Vahva suhdanne pahentaa sitä, eikä tarjottu työ aina edes kelpaa.

”Meidän horisontissamme pulaa on ennen kaikkea ammattitaitoisista hitsaajista ja teollisuusmaalareista, mutta varsinkin osaavista levyseppähitsaajista. Tiedän myös, että avoimia myynti-insinöörien ja myyntipäälliköiden paikkoja on vaikea täyttää”, kertoo koneenrakennuksesta tunnetun TWP Groupin toimitusjohtaja Kari Blomberg.

Vahvasti kasvava TWP Group voisi palkata useitakin uusia ammattilaisia, mutta osaajat ovat kiven alla.

Blomberg sanoo, että hitsaajapulaa selittää ainakin lyhyellä tähtäimellä hyvän yleisen suhdannetilanteen tuoma kysyntähuippu. Erityisesti telakkateollisuuden hieno tilauskanta ja muut isot projektit lisäävät metalliammattilaisten kysyntää.

”Koulutuspaikkoja on liian vähän tarpeeseen nähden ja niiden vetovoima nuorten keskuudessa on heikko. Mielikuva ammatin todellisuudesta ei usein vastaa todellisuutta”, Blomberg pohtii.

TWP Groupin toimitusjohtaja arvioi, että kädentaitojen yleistä arvostusta pitää saada kasvatettua. Erilaisia työssäoppimisen muotoja kuten oppisopimuskoulutusta olisi syytä lisätä.

”Olemme valitettavasti törmänneet myös kannustinloukkuihin. Aina ei haluta ottaa työtä vastaan, jos vaikkapa työmatka koetaan liian pitkäksi. Kyse on toisinaan myös siitä, ettei työnteon koeta olevan kannattava vaihtoehto”, Blomberg arvioi.

TWP Groupiin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: koneenrakennukseen erikoistunut Toijala Works sekä miehistönkuljetusvaunujen valmistuksessa mukana oleva Protonvest.

Akaan Toijalassa ja Viialassa operoiva Toijala Works valmistaa kokonaisia koneita tai niihin liittyviä teräsrakenteita kuten runkoja ja puomistoja. Sen oma tuote on puukurottaja.

Konserni pilkkoutui vuoden 2018 alkupuolella. SKS Toijala Works on nyt Toijala Works, kun taas TWP Group tunnettiin aiemmin nimellä SKS Group.

TWP Groupin liikevaihto asettuu tänä vuonna noin 40 miljoonaan euroon. Sillä on noin 250 työntekijää.

”Vertailukelpoista liikevaihtoa kertyy tänä vuonna huomattavasti viimevuotista enemmän”, Blomberg mainitsee.

Lauantaian työvoimapulan nosti esiin CNCenter Oy:n toimitusjohtaja Matti Laiho.

Lue lisää: Metalliyrittäjän karu havainto: ”Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa”