Sdp:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät tyrmäävät sisäministeriön kaavailut myöntää oleskelulupa tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Kaavailuista uutisoi keskiviikkona Ilta-Sanomat. Lehden mukaan sisäministeriö on käynnistänyt viime toukokuussa selvityksen, jossa hahmotellaan oleskeluluvan myöntämistä vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneille turvapaikanhakijoille, jotka ovat olleet Suomessa pitkään ilman oleskelulupaa. Heitä on Suomessa arviolta noin 3000, kertoo lainsäädäntöneuvos Jutta Gras lehdelle.

Hänen mukaansa sisäministeriössä pohditaan, luotaisiinko määräajaksi jonkinlainen uusi oleskelulupatyyppi. Kohderyhmää hahmotellaan vielä, ja mallia on haettu muista Euroopan maista. Varsinaiset hallituksen päätökset mahdollisesta lakiesityksestä tehdään vasta ensi vuonna, kun selvitys on valmistunut.

Selvitys on laitettu alulle vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon toimiessa sisäministerinä. Ohisalon jäätyä perhevapaalle sisäministerinä on aloittanut Krista Mikkonen.

SDP:n ja keskustan valiokuntaryhmät eduskunnan hallintovaliokunnassa toteavat nyt, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

”Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen”, valiokuntaryhmät toteavat kannanotossaan.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa ovat sdp:n kansanedustajista varsinaisina jäseninä Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustan kansanedustajista varsinaisia jäseniä ovat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs, joka toimii keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

”Missään tapauksessa ei saa kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa”

Valiokuntaryhmät pitävät tärkeänä, että Suomi kantaa jatkossakin vastuunsa rauhan edistämisestä maailmassa ja ihmisten auttamisesta kriisien tai sodan keskellä. Tämä tarkoittaa apua kriisien lähialueelle pakeneville sekä siviilien auttamista turvaan sodan tai sorron keskeltä, ryhmät toteavat.

Turvapaikkapolitiikka perustuu kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen omaan lainsäädäntöön, ryhmät muistuttavat. Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti niin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, se romuttaisi koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon, ne katsovat.

Vaikka selvitys koskee vain vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneita, on olemassa vaara, että samaa toimintatapaa sovellettaisiin myös tulevaisuudessa.

”Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa”, valiokuntaryhmät toteavat.

LUE SEURAAVAKSI: