Yhdysvalloissa on reagoitu välittömästi siihen, presidentti Donald Trump vaati oikeusministeri Jeff Sessionsia lopettamaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan.

–Trump vaatii erikoissyyttäjän erottamista, kun hänen kampanjapäällikkönsä joutui oikeuden eteen. Hän on paniikissa. Kongressin on suojeltava Muelleria, demokraattien kongressiedustaja Don Beyer kirjoittaa vastauksena Trumpin tviittiin.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Demokraattisenaattori Richard Blumenthal syyttää Trumpia suoraan oikeudenkäyntiin sekaantumisesta.

–Tällaiset uhkailut eivät ole sattumaa. Ne kertovat mielentilasta ja aikeista oikeuden vastustamisesta, hän kommentoi Reutersin mukaan.

Demokraattien kongressiedustaja Adam Schiff on samaa mieltä.

–Tämä on selkeä yritys estää oikeutta. Amerikka ei saa koskaan hyväksyä tällaista, hän tviittaa.

CNN:n mukaan oikeusministeriö on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Trumpin asianajaja Rudy Giuliani kertoo, että presidentti toi julki vain mielipiteensä, joka on jo pitkään ollut hänen henkilökuntansa tiedossa.

–Olemme sanoneet jo kuukausien ajan, että on aika päättää tutkinta. Presidentti on samaa mieltä, hän sanoo Reutersille.

Cornellin yliopiston oikeustieteen professori Jens David Ohlin arvioi tviittien kuvailevan presidentin turhautumista, koska hän ei pysty kontroilloimaan Venäjä-tutkintaa.

Lue lisää: Donald Trumpilta tviittien vyöry Venäjä-tutkinnasta: ”Oikeusministerin pitäisi lopettaa tämä nyt heti”

The New York Times kertoi viime viikolla erikoistutkija Muellerin käyvän läpi myös Trumpin tviittejä.Mueller haluaa tutkia, onko presidentti pyrkinyt puuttumaan tutkintaan tavalla, jota voi pitää oikeuden vastustamisena. On poikkeuksellista, että presidentti pyrkii puuttumaan oikeuslaitoksen toimintaan.

Donald Trump kohautti presidentinvaaleihin ja Venäjä-tutkintaan liittyvillä kommenteillaa myös Helsingissä tavatessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

Amerikkalaisten mukaan Trumpin esiintymisestä tiedotustilaisuudessa Putinin kanssa syntyi vaikutelma, että hän uskoi pikemmin Putinia kuin oman maansa turvallisuusviranomaisia vaalisekaantumisesta.

Trump perui puheitaan kohun jälkeen ja vakuutti luottavansa Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisiin. Hän sanoi hyväksyvänsä tiedustelutiedot, joiden mukaan venäläiset ovat vaikuttaneet vaaleihin. Samaan aikaan hän on kuitenkin todennut, että vaaleihin sekaantumisessa kyseessä saattoivat olla myös jotkut muutkin kuin venäläiset.

Lue myös:

Trump: Putin henkilökohtaisesti vastuussa Venäjän sekaantumisesta USA:n vaaleihin

Trump raivostutti tukijansakin: ”Häpeällistä”, ”Maanpetturi”, ”Vakavin virhe”