Oppositiokansanedustajat ovat tyrmistyneitä siitä, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta päätti olla tekemättä mietintöä perintö- ja lahjaverosta luopumista esittävästä kansalaisaloitteesta.

Oppositiopuolueet sdp, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto vaativat kansalaisaloitteen kunnollista käsittelyä, mutta hävisivät ratkaisevan äänestyksen valiokunnassa, tiedotteessa kerrotaan.

”Tämä on ensimmäinen kansalaisaloite, johon eduskunnalla olisi toimivaltaa, mutta jonka se sivuuttaa mietintöä tekemättä. Vaikka yksikään meidän ryhmistämme ei kannata perintö- ja lahjaeron kumoamista, olisi sitä ajava kansalaisaloite ansainnut kunniallisen käsittelyn eduskunnassa, kuten kaikki muutkin kansalaisaloitteet”, sanoo sdp:n Timo Harakka.

Harakka kysyy Twitterissä suoraan valtiovarainvaliokunnan jäseneltä Timo Heinoselta (kok), miksi hän allekirjoitti aloitteen mutta nyt veti siltä kannatuksensa pois.

LUE LISÄÄ: Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys

”Päätös olla tekemättä mietintö on häpeällinen, epädemokraattinen ja syö maata kansalaisaloiteinstituution alta. Onko niin, että käsittelyyn tulevat jatkossa vain hallitukselle mieleiset aloitteet?” kysyy vasemmiston Kari Uotila.

”Kansalaisaloitekäytäntö täydentää edustuksellista demokratiaamme. Kyse on periaatteesta: kunnioitammeko me kansanedustajina kansalaisia ja heidän tahtoaan, vai sivuutammeko heille tärkeitä asioita”, perussuomalaisten Ville Vähämäki sanoo.

LUE LISÄÄ: Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys

LUE MYÖS:

Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? – Näin kansalaisaloitteita muutetaan

140 000 allekirjoittajan aktiivimalliälähdys tuuliajolla – 4 kansalaisaloitetta jumissa sote-valiokunnassa