Aasiaan kuivuutta ja Etelä-Amerikkaan rankkasateita aiheuttava El Niño -sääilmiö on parhaillaan kehittymässä, ilmenee Australian ilmatieteen laitoksen uusimmista mittauksista.

El Niño kehittyy, kun aurinko lämmittää meren pintalämmön keskimääräistä korkeammaksi Tyynen valtameren itäosassa. Lämmin ja kostea ilma virtaa Aasiasta kohti Perun ja Ecuadorin rannikkoa. Ilmiö toistuu 3–7 vuoden välein, ja se on tunnettu jo vuosituhansien ajan.

–Useimmat mittaukset osoittavat El Niñon olevan kehittymässä, mutta en sanoisi, että sen syntyminen on nopeutumassa, kuvailee Australian ilmatieteen laitoksen tutkija Andrew Watkins.

Poikalasta merkitsevän El Niño -nimen alkuperä juontaa juurensa perulaisten kalastajien käyttämästä kielikuvasta: lämmin merivesi saapui rannikolle yleensä joulun edellä. Meren pintalämpötilan nousu karkotti kalat, ja ilmiö havaittiinkin ensiksi kalastuksessa.

El Niño alkanee vaikuttaa lähiviikkoina, mutta sen "viralliseen" toteamiseen kulunee enemmän aikaa. Voimakkuutta on tällä kertaa vielä vaikea ennustaa.

–Se ei näytä heikolta mutta ei myöskään yhtä voimakkaalta kuin vuosina 1997 ja 1998, Watkins jatkaa.

Runsaat kymmenen vuotta sitten kuivuus tuhosi satoja Australiassa ja Aasiassa, ja 2000 ihmistä kuoli. Pensaspalot riehuivat Australiassa. Intiassa monsuunisateet jäivät vähäisiksi ja riisinviljely kärsi.

Etelä-Amerikassa sen sijaan satoi paikoin rankasti.