Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esiintyi korostetun rauhallisesti Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina ja vakuutti luottavansa sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoon.

Sipilä myönsi, kuten hallituskumppani Petteri Orpo (kok.) lauantaina, että maakuntavaalit tuskin toteutuvat lokakuussa kuten oli tarkoitus. Sipilä ilmoitti vaalien todennäköisesti viivästyvän hieman, mutta ne saatetaan järjestää jo tämän vuoden puolella. Sipilän mukaan maakuntavaaleja ei aikataulusyistä voida yhdistää ensi vuoden loppukevään eduskunta- ja eurovaaleihin, vaan ne järjestettäneen aiemmin.

Pääministeri ei hätkähtänyt ainakaan julkisesti Orpon ilmoitusta, että kokoomuksella on valmius vetäytyä sotesta, jos puolueen eduskuntaryhmä ei koe uudistuksen täyttävän puolueen tavoitteita. Sipilän mukaan tämä linjaus on hallituksen yhteinen, eikä yllätys. Lue myös: Susanna Koskeen pettynyt Orpo Ylellä: Kokoomuksella valmius vetäytyä sotesta, ”jos yhtälö ei toimi”

Sipilän mukaan hän on keskustellut Orpon kanssa, ja tämä on vakuuttanut kokoomuksen ryhmän olevan irtiotoista huolimatta muuten uudistuksen takana.

– [Kokoomuksen] ryhmä on kasassa ja irtiotot on nähty, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan hänen on helppo olla luottavainen, koska hän tietää julkisesta kuohunnasta huolimatta, että uudistus saadaan hyvässä järjestyksessä maaliin.

– Minä olen tyynen rauhallinen tässä, en ole yhtään yötä valvonut tämän takia, Sipilä sanoi.

Viimeisen viikon ajan on ihmetelty valtiovarainministeriön arviota uudistuksen kustannusvaikutuksista ja säästöpotentiaalista. Arvio ei ole vakuuttanut asiantuntijoita, mutta Sipilä kuittasi tämän toteamalla, ettei kukaan edes vielä voi esittää tarkkaa arviota uudistuksen säästövaikutuksista. Pääministeri korosti, että säästöt eivät lopulta ole valtiovallan käsissä vaan riippuvat paljolti maakuntien päätöksistä eli uudistuksen toimeenpanosta.

Sipilän mielestä eduskunnan täytyy käydä vakava keskustelu perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuodosta julkisuuteen. Valiokuntakäsittelyä hän kommentoi vain toteamalla uskovansa, että uudistuksen puutteet ovat korjattavissa eduskunnassa.

Lue lisää:

Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen