Facebookin perustaja ja pääjohtaja Mark Zuckerberg esiintyi sovinnollisesti ja yhteistyöhaluisesti Yhdysvaltain senaatin kuulemistilaisuudessa tiistaina myöhään illalla Suomen aikaa.

Senaatin lakikomitean ja kauppakomitean jäsenet tenttasivat Zuckerbergiä muun muassa tietovuodoista, valeuutisista ja alustan käytöstä poliittiseen manipulaatioon ja vaalivaikuttamiseen.

Zuckerberg toisti kuulustelussa jo aiemmin esittämänsä pahoittelut ja anteeksipyynnöt siitä, että Facebook ei ollut tehnyt tarpeeksi ongelmien ratkaisemiseksi.

Zuckerberg kertoi katuvansa eniten sitä, että Facebookissa reagoitiin hitaasti venäläisten harjoittaman laajamittaiseen vaikuttamiseen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana. Venäjällä toimiva Internet Research Agency oli tuolloin käyttänyt väärennettyjä käyttäjätilejä vaikuttaakseen amerikkalaisten äänestyskäyttäytymiseen. Näiden tilien vaikutukselle on altistunut jopa 126 miljoonaa amerikkalaista.

Zuckerberg sanoi, että Facebookista oli jo aikaisemmin siivottu pois 470 IRC-trollitehtaan väärennettyä tiliä ja viime viikolla alustalta oli poistettu 270 muuta Venäjällä toimivaa tiliä. Kaiken kaikkiaan hän sanoi, että Facebook on poistanut kymmeniä tuhansia väärennettyjä tiliä, joiden käyttö on Facebookissa kiellettyä.

Kuulemistilaisuudessa puitiin myös laajalti 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tietojen vuotamista vaalivaikuttamiseen erikoistuneen Cambridge Analytican haltuun. Kritiikkiä esitettiin muun muassa siitä, että tietomurron uhreiksi joutuneille ei ilmoitettu asiasta.

Senaattorit eivät näyttäneet vakuuttuvan. Senaatori John Thune piikitteli Zuckerbergiä toteamalla, että Facebookilla on 14 vuoden historia anteeksipyytämisessä ja että virheitä vain tapahtuu.

–Miten tämä nyt muuttuu. Voiko teihin luottaa, hän kysyi.

–Me yritämme olla tekemättä samoja virheitä uudelleen. Toimintamme 10–12 ensimmäisen toimintavuoden aikana kehitimme työkaluja, joilla ihmiset voisivat tehdä oikeita asioita. Nyt meidän pitää olla entistä aktiivisempia ja proaktiivisempia sen suhteen, että alustaamme käytetään oikealla tavalla, Zuckerberg vastasi.

Lue koko juttu Kauppalehdestä