Eversti Frank Bagyenda Kakan mukaan Ugandassa kuollut suomalainen liikemies tuli huijatuksi, kertoo Iltalehti. Matkalla oli mukana entinen kokoomusministeri Suvi Lindén, joka ei ole suostunut kommentoimaan asiaa julkisuudessa.

Mies toimi puolustusteollisuusyhtiö Patrian konsulttina. Toimitusjohtaja Olli Isotalo myönsi eilen Ylelle, että miehen ei olisi pitänyt antaa jakaa Patrian esitteitä Ugandassa ja Mosambikissa ja annettu lupa oli virhe. Illan A-studiossa hän tarkensi, että konsultti ei saanut rahallista korvausta.

– Tarkalleen minkäänlaista sopimusta ei ole. Olemme antaneet kirjeen, jossa lukee, että on lupa käyttää Patrian markkinointimateriaalia, joka on muuten ladattavissa nettisivuilta, Isotalo sanoi lähetyksessä.

Mies oli tarjonnut Patrialle palveluksiaan aiemminkin. Yhtiön sisäisiä toimintatapoja ei Isotalon mukaan nyt noudattettu, mikä johtaa esimerkiksi keskusteluihin. Hän sanoi A-studiossa, että Patria ei halua tehdä asekauppoja Ugandassa tai Mosambikissa vaikean liiketoimintaympäristön takia.

– Vaikka virhe ei äkkiseltään tunnu isolta, tällä toimialalla ei vaan kerta kaikkiaan ole varaa edes pieniin.

Lue myös: Uganda-vyyhti: Ministeri vaatii Patrialta selvityksen

Ugandan Kampalasta kuolleena löydetty suomalaismies esitti Iltalehden mukaan lentokentällä kutsukirjeen, jonka allekirjoittajana oli Ugandan valtion sisäisen turvallisuuspalvelun ISO:n johtaja, eversti Frank Bagyenda Kaka, joka kertoi lehdelle tapahtumista.

Lentokenttäviranomaiset ilmoittivat ISO:lle, jonka joukot saapuivat paikalle. Bagyendan mukaan suomalaismiestä oli huijattu, mutta motiivista ei everstin mukaan ole vielä varmuutta.

– Lentokentältä otettiin kiinni yksi huijareista. Muut otettiin kiinni myöhemmin. Koko kopla on nyt hallussamme ja heitä kuulustellaan, Bagyenda kertoo Iltalehdelle.

Bagyendan mukaan suomalaismiestä ei pidätetty, vaan ISO kuljetti hänet hotellille ja neuvoi olemaan varovainen. Seuraavana päivänä mies löydettiin hotellihuoneesta kuolleena. Mukana oli paikallinen nainen, joka oli Iltalehden mukaan aluksi pidätettynä, mutta vapautettiin myöhemmin.

Paikallisen poliisin tiedottajan mukaan rikoksen mahdollisuutta ei ole poissuljettu, mutta sitä ei pidetä todennäköisenä. Iltalehden mukaan miehen hotellihuoneesta luksushotelli Pearl of Africassa löytyi huumeita.

Bagyenda mainitsee Iltalehdelle myös miehen matkaseurueessa olleen Suvi Lindénin.

– Miksi ette kysy häneltä? Hän tietää, miten koko matka meni, Bagyenda sanoo.

Lue uudempi juttu: IL: Suvi Lindén löysi liikemiehen ruumiin hotellihuoneesta – kommentoi viimein Ugandan matkaansa

Lindén on jo aiemmin vahvistanut julkisuudessa olleensa matkaseurueessa. Lisäksi hän on vahvistanut, että mies kuoli. Lindén ei kuitenkaan ole kommentoinut mitenkään sitä, miksi oli mukana matkalla ja mistä siinä oli kyse. Lindén toimii nykyään erityislähettiläänä YK:n laajakaistakomissiossa ja pyörittää omaa yritystä.

Iltalehden tietojen mukaan Lindén oli tehnyt kuolleen liikemiehen kanssa yhteistyötä jo pidempään.

– Menehtyneen omaiset ovat esittäneet toiveen, etten kommentoi ja kunnioitan heidän toiveitaan, Lindèn viestitti aiemmin Iltalehdelle, jonka mukaan liikemies oli mukana usean suomalaisen yrityksen toiminnassa joko taustalla tai sijoittajana.

Expressen on kertonut, että myös ruotsalainen mies on löytynyt kuolleena eri hotellista Ugandasta vain päivää aiemmin kuin suomalaismies löytyi.