Pääministeri Antti Rinne (sd) odottaa Euroopan unionilta jo perjantain aikana toimia Brasilian metsäpalotilanteen suhteen.

”Kuten miljoonat ihmiset ympäri maailmaa, olen huolissani Brasilian metsäpaloista. Ne uhkaavat koko maapalloa, eivät vain Brasiliaa tai Etelä-Amerikkaa. Tilanne on erittäin vakava ilmaston kannalta ja nyt pitää toimia”, Rinne sanoo.

LUE MYÖS: Järkyttävä kuva osoittaa Amazonin palojen mittakaavan – ”Brasilialaiset tuotteet boikottiin kunnes sikailu loppuu”

Pääministeri on ollut yhteydessä Euroopan komissioon torstaina illalla ja hän odottaa EU:lta toimia jo tämän päivän aikana. Suomi toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajana.

”Suomen hallitus seuraa tilannetta erittäin tarkasti”, Rinne sanoo.

”Tulemme keskustelemaan Brasilian tilanteesta Eurooppa-neuvostossa. On selvitettävä, olisiko meillä jotakin eurooppalaisittain annettavaa Brasilialle niin, että tulevaisuudessa voitaisiin välttyä tällaisilta paloilta. On sanomattakin selvää, että ilmastonmuutoksen kannalta maapallolla ei ole varaa tällaisiin paloihin.”

Amazonin alueen sademetsät ovat merkittävä hiilinielu, jonka yltyvä tuho uhkaa kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Brasilian presidenttiä syytetään karjatilallisten metsänpolton kannustamisesta.

Rinne sanoo olevansa huolissaan ”siitä, miten Brasilia suhtautuu omiin metsiinsä tällä hetkellä”.

”Brasilian on syytä tehdä kaikkensa, jotta koko sivilisaation kannalta vaaralliset palot saadaan loppumaan.”

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo muistuttaa tiedotteessaan, että yhtenä maailman suurimmista talousalueista EU:lla on esimerkiksi kauppapoliittista valtaa, jota se voisi käyttää hyväkseen. Esillä onkin ollut uuden kauppasopimuksen käyttö Brasilian painostukseen.

LUE MYÖS:

Keskuskauppakamari väläyttää kovia toimia: ”Kielletään brasilialaisen lihan tuonti kokonaan”

Macron ja Bolsonaro ajautuivat sanasotaan metsäpaloista – ”Brasilian oma asia”