Ukrainan varapääministeri Ivanna Klympush-Tsintsadze vaatii EU-maita koventamaan Venäjän vastaisia pakotteitaan.

”Valitettavasti nähtävissä on lyhytnäköisyyttä tietyissä Euroopan maissa. Kaikki eivät tajua Venäjän kunnianhimon mittakaavaa”, hän sanoo Financial Timesin haastattelussa.

Varapääministeri viittaa erityisesti Italiassa ja Itävallassa esiin nousseisiin näkemyksiin Venäjä-pakotteiden lopettamisesta.

”Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen ja yrittää syventää Euroopan maiden erimielisyyksiä. Tätä asetta Venäjä käyttää Eurooppaa vastaan”, hän kommentoi.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle talouspakotteita Venäjän miehitettyä Krimin ja aloitettua sodan Itä-Ukranassa vuonna 2014. Venäjä on asettanut omia vastapakotteitaan länsimaille ja Ukrainalle. Joulupäivänä Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev allekirjoitti Ukrainan vastaisia pakotteita laajentavan asetuksen.

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina yli kymmenen venäläishävittäjän laskeutuneen Krimin niemimaalle Sevastopolin lähellä sijaitsevaan Belbekin lentotukikohtaan. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan on syyttänyt Ukrainan valmistelevan jonkinlaista "provokaatiota" Krimillä ennen vuodenvaihdetta.

Tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä kiristyi marraskuun lopulla, kun Venäjä tulitti ja valtasi ukrainalaisaluksia miehittämänsä Krimin niemimaan lähistöllä marraskuun lopulla ja on kiristänyt otettaan Kertsinsalmesta, joka erottaa Asovanmeren Mustastamerestä.

Lue myös:

Nytkö löytyi selitys Venäjän käytökselle? – ”Käynnissä suora hyökkäys Ukrainaa vastaan”

Natolta täysi tuki Ukrainalle – ”Ukrainassa on käynnissä sota, Venäjän vetäydyttävä”

Varoitus Virosta: Täysi sota voi alkaa Ukrainassa hetkenä minä hyvänsä

Varustautuminen kiihtyy: Venäjä tuo uudet ohjukset Krimille – Ukraina kutsuu Naton aluksia apuun

Ukrainan presidentiltä raju ryöpytys: Mitä Vladimir Putin haluaa?

Rajuja väitteitä Venäjältä: USA:lla käynnissä salainen sotilaskampanja, Ukraina valmistelee hyökkäystä