Ulkomaanmatkat peruttu, kesäfestivaalit peruttu, jalkapallon EM-kisat siirretty, Tokion olympialaiset siirretty. Kesä 2020 saattaa äkkiseltään kuulostaa ankealta. Aivan kaikkea ei tältä kesältä kuitenkaan ole peruttu tai siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Suomen hallitus tiedotti alkuviikosta koronarajoitusten vähittäisestä purkamisesta. Rajoitustoimenpiteiden purkamisen ja jatkamisen suunnitelma sisältää linjauksia muun muassa rajaliikenteestä, ravintoloista, erilaisista kokoontumisista ja tilaisuuksista, kirjastoista, ulkotiloista ja koulutuksesta.

Kauppalehti koosti listan asioita, joita kesällä 2020 on ainakin tämänhetkisen (8.5.) tiedon mukaan mahdollista tehdä. Liikuntapaikkojen ja muiden tilojen avautumisaikatauluissa ja ohjeistuksessa voi olla kuntakohtaisia eroja, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa paikkojen ja kuntien omilta verkkosivuilta.

Kuva: Serghei Starus

Museot

Lukuisat museot ovat tällä viikolla tiedottaneet avaavansa ovensa kesäkuun alussa. Tänä vuonna 1.6. on maanantai ja tyypillisesti maanantai on museoissa kiinniolopäivä, joten moni museo avautuu koronatauoltaan tiistaina 2.6.

Esimerkiksi nykytaiteenmuseo Kiasmassa alkaa kesäkuussa jo aiemmin esillä olleiden näyttelyiden lisäksi kaksi uutta näyttelyä: Emma Jääskeläisen veistoskokonaisuus on esillä museon aulassa ja Hullu rakkaus -näyttely puolestaan esittelee neljäkymmentä vuotta taidetta keränneen Seppo Fräntin suomalaiseen nykytaiteeseen painottuvaa kokoelmaa.

Historian ystävä taas voi kesällä suunnistaa Turkuun, sillä esimerkiksi Turun linna avautuu yleisölle 1.6. Turun museokeskus kuitenkin tiedottaa, että kesä- ja heinäkuussa opastettuja kierroksia ei järjestetä. Suomalaisen teollisuuden historiasta kiinnostuneen kannattaa tänä kesänä suunnata Tampereen museokeskus Vapriikkiin, joka niin ikään avautuu jälleen 2.6. Vapriikin uudessa näyttelyssä pääsee tutustumaan 200-vuotisjuhlavuottaan viettävän Finlaysonin historiaan. Mainittujen lisäksi eri puolilta Suomea löytyy muitakin kiinnostavia museoita, joista voi etsiä tietoa muun muassa Museot.fi-sivustolta.

Kirjastot

Kesällä voi mainiosti istua laiturinnokkaan nauttimaan hyvästä kirjallisuudesta, sillä myös kirjastot avautuvat kesäksi. Muun muassa Helsingissä kirjojen lainaaminen ja varausten noutaminen on osassa kirjastoista mahdollista jo perjantaina 8. toukokuuta. Helsingin kaupunki on tiedottanut, että pidempiaikainen asiointi kirjastotiloissa on mahdollista 1. kesäkuuta alkaen. Vielä toukokuussa kirjastoon ei esimerkiksi saa jäädä lukemaan lehtiä tai käyttää asiakastietokoneita.

Tampereella kirjastot avataan 1.6., mutta varauksia on mahdollista noutaa joistakin toimipisteistä jo 11.5. alkaen. Myös Oulun kaupunki noudattaa samaa käytäntöä kuin Tampere. Eri paikkakuntien käytännöt vaihtelevat, mutta pääosin toukokuussa on sallittua vain nopea asiointi kuten varausten noutaminen tai kirjojen palauttaminen ja kesäkuussa yleiset tilat tulevat laajemmin käyttöön. Erilaisia rajoituksia kuitenkin todennäköisesti tulee ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Liikkumisen riemua

Muun muassa Tampereen kaupunki on jo avannut porrastetusti sekä kuntalaisten että seurojen käyttöön ulkoliikuntapaikkoja kuten tekonurmikentät, yleisurheilukentät, beach volley -kentät ja retkeilyalueet. Helsingin kaupungin ulkoliikuntakentät avataan 14.5. edellyttäen, että kokoontumisrajoituksia noudatetaan. Kentät avataan ja samalla seuroille ja muille yhteisöille myönnetyt vuorot palautetaan sillä edellytyksellä, että seura vastaa harjoittelun toteuttamisesta pienryhmissä hallituksen ja kaupungin ohjeita noudattaen.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat laatineet yksityiskohtaiset ohjeet ulkoharrastuspaikkojen käyttämiseksi. Sekä Tampereella että Helsingissä ulkoliikuntakenttien yhteydessä olevat wc- ja pukuhuonetilat pysyvät toistaiseksi suljettuina. Uimahallit ja muut sisäliikuntatilat avataan hallituksen päätöksen mukaan 1.6. alkaen, mutta tarkempaa tietoa avausaikatauluista ei esimerkiksi Helsingin, Kuopion tai Tampereen kaupunkien sivuilta löydy.

Kuva: Barbro Wickström

Kansallispuistot ja muut luontokohteet

Metsähallituksen Luontopalvelut avaa luontokeskukset, perinnetilat sekä varaus-, vuokra- ja autiotuvat 1.6. alkaen. Metsähallitus selvittää toukokuun aikana, onko syytä rajata tupien sallittua henkilömäärää peruskapasiteettia pienemmäksi, jotta asiakasturvallisuus säilyy. Kansallispuistoissa ja muilla luontokohteilla saa järjestää alle 50 hengen opastuksia ja tapahtumia.

Metsähallituksen Luontoon.fi-palvelun koronaohjeissa muistutetaan, että luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Turvaetäisyydet ja hygienia on syytä muistaa ja suosittuja retkikohteita ja taukopaikkoja kannattaa välttää. Kannattaa suosia päiväretkiä lähiluontoon kauempien maastoretkien sijaan. Kansallispuistojen lisäksi metsä- ja luontoretkelle voi lähteä myös omaan lähimetsään.

Kuva: Juhani Viitanen

Ravintolat

Osa ravintoloista on sulkenut ovensa kokonaan ja osa myy tällä hetkellä ruokaa ainoastaan mukaan. Hallitus arvioi, että epidemiatilanteen rauhoittumisen myötä ravitsemusliikkeitä voidaan asteittain avata kesäkuun alusta lähtien. Toiminnalle voidaan kuitenkin asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Toistaiseksi mahdollisista rajoituksista ei ole annettu tarkempaa tietoa.

Urheilu ja huvipuistot

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6.2020 alkaen erityisjärjestelyin ja myös muutoin järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa kuten huvipuistoissa ja eläintarhoissa. Edellytyksenä on, että turvallisuus voidaan varmistaa asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Linnanmäen huvipuisto on tiedottanut verkkosivuillaan toivovansa, että huvipuiston portit avataan 1.6.2020. Huvipuisto kuitenkin odottaa vielä Suomen hallitukselta tarkempia linjauksia. Särkänniemen huvipuiston avaamispäivä ei toistaiseksi ole tiedossa, sillä myös he odottavat tarkempaa tietoa hallituksen päätöksiin liittyen. Korkeasaaren eläintarha avautuu 1.6. ja tiedottaa toukokuun aikana mahdollisista asiakasmäärien rajoituksista ja muista käytännöistä.

Jalkapallon Veikkausliigan kausi alkaa keskiviikkona 1.7.2020. Kauden on määrä jatkua marraskuuhun saakka. Toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoo Veikkausliigan tiedotteessa, että joukkueet pääsevät aloittamaan harjoittelun kesäkuun alussa ja siksi heinäkuun alku on varhaisin ajankohta liigapelien aloittamiselle. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, miten kokoontumisrajoitukset vaikuttavat urheilupelien sallittuun yleisömääriin.

Kesätapahtumat

Hallitus on linjannut, että suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kielletään 31.7.2020 asti. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärärajoitus nousee 1.6. alkaen nyt voimassa olevasta 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön. Hallitus suosittelee välttämättään yli 50 hengen kokoontumisia yksityisissä tilaisuuksissa, joiksi luetaan esimerkiksi yksityisten ja kolmannen sektorin järjestämät kulttuuri- ja urheilutapahtumat.

Aluehallintovirastot (AVI) tiedottivat tällä viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen mukaisesti yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on kielletty 31.5. asti. Kesän tapahtumia koskevia päätöksiä ei tehdä tässä vaiheessa. Avi huomauttaa, että kesän tapahtumakirjo on laaja ja siihen kuuluvat myös huvipuistot, urheilukilpailut ja leirit. Kesäkuun alussa voimaan astuvia uusia päätöksiä pitää valmistella huolellisesti. Aluehallintovirastot valmistelevat kesää koskevat päätökset toukokuun loppuun mennessä ja tiedottavat niistä sen jälkeen.

Kesä-ja heinäkuussa järjestettävät suuret yleisötapahtumat kuten Tuska, Pori Jazz, Ilosaarirock ja Savonlinnan Oopperajuhlat on tältä kesältä peruttu. Esimerkiksi elokuun eri viikonloppuina Joensuussa, Jyväskylässä ja Porissa järjestettävän Rock in the City -festivaalin järjestelyjä jatketaan toistaiseksi normaalisti. Tapahtuma piti järjestää kesän aikana yhteensä kymmenellä eri paikkakunnalla, mutta kesä- ja heinäkuun osatapahtumat jouduttiin perumaan kokoontumisrajoitusten vuoksi. Elokuun muutkin suuret tapahtumat kuten esimerkiksi Blockfest ja Tampereen Ratinassa järjestettävä Hassisen Koneen 40-vuotisjuhlakonsertti eivät ainakaan toistaiseksi ole peruuntuneet.

Lue seuraavaksi: