Etenkin vihreiden riveistä vaaditaan hallitusta reagoimaan ulkoministeri Timo Soinin (sin.) toimien vuoksi. Iltalehti on kertonut tänään Soinin osallistuneen virallisella työmatkallaan abortinvastaiseen tilaisuuteen.

Katolilaisen Soinin aborttikommentit herättivät jo viikonloppuna huomiota ja kokoomusministerit sanoutuivat niistä irti. Soini ilmaisi blogissaan pettymyksensä Irlannin kansanäänestyksen tulokseen laillistaa abortti. Lue lisää: Timo Soinin aborttikannanotolle tyrmäys: ”Tämä ei ole Suomen virallinen linja”

Eilen tiistaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotti puolustavansa naisten ja tyttöjen oikeutta aborttiin.

– Aborttien salliminen on vastuullista tasa-arvo- ja ihmisoikeuspolitiikkaa. Suomi ei ole lipeämässä tästä periaatteesta kansallisilla tai kansainvälisillä areenoilla. Mitä haastavammaksi kansainväliset olosuhteet lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämiseksi käyvät, sitä sitkeämpi ja johdonmukaisempi Suomen tulee olla, ministeri Saarikko muistutti tiedotteessaan.

”Normaaleita ulkoministerin hommia”

Tänään keskiviikkona Iltalehti uutisoi Soinin osallistuneen Kanadan Ottawassa abortinvastaiseen mielenilmaukseen, mistä hän kirjoitti blogissaan jo 12. toukokuuta ja listasi ”normaaleita ulkoministerin hommia”. Päivitys 31.5. klo 17:52: Soini kiistää osallistuneensa marssille, mutta myöntää olleensa mukana järjestön iltavigiliassa, lue tarkemmin: Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

– Vaikuttamista, viestien viemistä, Suomen kantojen esittämistä. Asialliset hommat hoidetaan. Lisäksi katsotaan, mitä muuta mielenkiintoista on tarjolla. Ja onhan sitä, Soini kirjoitti blogissaan.

– Ottawassa kävin yhtenä iltana Pro- Life liikkeen iltavigiliassa, joka alkoi klo 21,00. Tuo tilaisuus järjestettiin ulkona, eikä kirkossa. Tapahtuma edelsi seuraavan päivän suurta Pro- Life marssia Ottawassa.

Soini tarkoitti marssilla suurta abortinvastaista National march for life -mielenosoitusta. Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen twiittasi 10. toukokuuta kuvan Soinin kanssa kynttilätuikut kädessä ja kirjoitti Twitterissä marssista:

– Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini. This is awesome!

Voit katsoa kuvan jutun lopusta. Iltalehti ei tavoittanut Soinia kommentoimaan uutista, mutta Soini vastasi Helsingin Sanomille lyhyesti.

–Osallistuin iltavigliaan, joka alkoi klo 21.00. Tapahtuma oli vapaa-ajalla, eikä osa virallista ohjelmaa. On täysin selvää, että jokaisella ihmisellä on mielipiteen – ja uskonnonvapaus, Soini vastasi Helsingin Sanomille tekstiviestissä.

”Täysin sopimatonta”

Etenkin vihreissä ollaan pöyristyneitä Iltalehden uutisoimasta tiedosta. Entinen puheenjohtaja Ville Niinistö vaatii hallitukselta selvitystä asiasta. Niinistön mielestä Soinin ”harkintakyky on nyt kyllä pahasti pettänyt”, kun hän osallistui tilaisuuteen virkamatkalla.

–Se on täysin sopimatonta, sillä Suomen ulkopolitiikan linja on edistää naisten oikeuksia ja tasa-arvoa. Hallitukselta on vaadittava selvitystä ministeri Soinin toiminnasta ja Suomen ulkopolitiikan linjan vastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta virallisella työmatkalla, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Niinistön mukaan National march for life -liikkeessä on kyse ”naisten itsemääräämisoikeutta ja koko aborttioikeutta vastustavasta liikkeestä”.

–Ei ole ongelma, jos ministeri osallistuu työmatkalla Suomen linjan mukaiseen mielenilmaisuun. Esimerkiksi vähemmistöjen puolustaminen on sitä. Ei ole myöskään ylitsepääsemätöntä sekään, että yksityishenkilönä ministerillä voi olla vapaa-ajallaan omia ja Suomen linjasta poikkeavia kantoja arvokysymyksissä. Sen sijaan on sopimatonta työmatkalla osoittaa mieltään linjaamme vastaan, kuten naisten oikeuksia tai aborttilakeja vastaan. Ulkoministeri edustaa Suomea. Tähän on nyt vaadittava hallituksen vastausta, Niinistö sanoo.

Kansanedustaja Emma Kari (vihr.) ihmettelee Twitterissä, miksi pääministeri ei puutu ulkoministerin toimintaan, jos se ei vastaa hallituksen linjaa. Kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) pitää niin ikään asiaa vakavana ja twiittaa aiheesta:

–On aidosti vakava kysymys, kuinka maamme ulkoministeri voi osallistua toisessa maassa aborttia vastustavaan mielenosoitukseen, joka on vastoin Suomen linjaa. Tämä vielä tapahtuu verovaroin maksetulla ja virallisella työmatkalla. Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson hämmästelee Soinin toimintaa.

–Suomen ulkoministeri on Kanadassa virallisella työmatkalla ollessaan osallistunut abortinvastaiseen mielenosoitukseen, kaiken lisäksi niin, että asiasta valtiosihteerin toimesta tiedotettu. Mitä sanoo hallitus? Andersson kysyy Twitterissä.

Päivitetty juttua ja otsikkoa 31.5. klo 17:52: Soini kiistää osallistuneensa marssille, mutta myöntää olleensa mukana järjestön iltavigiliassa.