Ulkoministeri Timo Soini (ps.) korosti Suomen turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden säilyttämistä, kun MTV:n vaalitentissä väiteltiin kohutuista palautuslennoista.

Soinin mukaan Suomen täytyy pysyä valitsemassaan turvapaikkalinjassa yksittäistapauksista huolimatta, tai järjestelmältä katoaa pohja.

– Eihän tämä niin voi mennä, että jos saat kielteisen päätöksen, menet kuukaudeksi istumaan Senaatintorille ja sitten saat myönteisen päätöksen, Soini kuulutti tentissä.

Soinin mukaan esimerkiksi ulkoministeriön matkustusneuvoja suomalaisturisteille ei voi verrata palautettavien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen, koska länsimaisten turistien ja paikallisten turvallisuustilanne esimerkiksi Afganistanissa on erilainen. Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Afganistaniin.

– Länsimaisia ihmisiä voidaan ottaa panttivangeiksi, kaapata. Se on eri asia, Soini sanoi.

Soinin mukaan ihmisten täytyy voida luottaa siihen, että tuomioistuinten ja viranomaisten lainmukaisia päätöksiä noudatetaan. Hän ihmetteli oppositiopoliitikkojen tapaa arvostella viranomaisten ja eri oikeusasteiden päätösten uskottavuutta.

– Jos joku perussuomalainen on valittanut oikeuden päätöksistä, niin täällä on ollut hirveä huuto oikeuslaitoksen halveksumisesta. Näistä [palautuspäätöksistä] on kaikista oikeuden päätös ja poliisi tekee työtään, Soini sanoi.

– Jos päätösten kriteerejä muutetaan, sitten toimimme sen mukaan. Mutta ei voida tehdä niin, että on kriteerit päätettynä, ja sitten toimitaan toisin.

Lue myös:

Suora kysymys tv:ssä: ”Onko niin, pääministeri Sipilä, että Suomen turvapaikkalinja ei sovi oikeustajuusi?”

Poliisi oikoo palautuslennon kauhuväitteitä: ”Kukaan ei ollut raskaana, eikä mukana ollut lapsia”

Pakkopalautuskohu: Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa

Yli tuhat ihmistä ilmoittautui uuteen mielenosoitukseen pakkopalautuksia vastaan

Keskustavaikuttaja vaatii loppua pakkopalautuksille: ”Brutaali toimenpide” – Sipilä toppuuttelee kohua

Ministeriö kokosi 41 kohdan listan pakkopalautuksista

Niinistö kauhistuttaneesta palautuslennosta MTV:lle: ”Häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona”

Huhut Suomen palautuslennosta kauhistuttavat – Ville Niinistö: ”Suomi ei voi olla tällainen maa”

Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa”